Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Понад дві сотні комунальних закладів на Львівщині перевірять на доступність

До кінця травня перевірять на доступність понад 200 об’єктів комунальної власності Львівської обласної ради.

Про це розповіли сьогодні на пресконференції, що відбулась у Львівському обласному перинатальному центрі, зазанчають в ЛОДА. 

В межах ініціативи Олени Зеленської «Без бар’єрів» у області створили спеціальну робочу групу з питань інклюзії, яка має пришвидшити зміни в комунальних установах. Так, спеціальна комісія Львівської обласної ради перевірить на архітектурну та інформаційну доступність медичні, освітні, соціальні установи. 

Як зазначив Тарас Подвірний, у складі робочої групи – 20 експертів. Сюди увійшли представники профільних департаментів Львівської ОВА – освіти, медицини, соціального захисту, депутати, а також самі люди з інвалідністю. Учасниками робочої групи є: представник Уповноваженого ВРУ з прав людини Тарас Подвірний, директорка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська, депутат ЛОР Захар Миляник та головний архітектор Львівської громади Антон Коломейцев.

«Ми маємо амбітну ціль – провести моніторинг та стати прикладом того, як забезпечити архітектурну доступність. Спільно з ЛОР та Львівською ОВА зробимо аудит доступності. Тому для нас важливо, що сьогоднішня пресконференція відбувається безпосередньо у закладі системи охорони здоров’я. В червні робоча група планує презентувати результати моніторингу. А за їх результатами напрацювати методичні рекомендації. Апробували цей опитувальник на трьох міжнародних пунктах пропуску на українсько-польському кордоні, та у Роздільському дитячому будинку-інтернаті. 

Слід зауважити, що цільова категорія, – це не лише люди з інвалідністю, а й вагітні, маленькі діти віком до 4 років, та люди, старші від 60 років. 

Безбар’єрність – це про те, щоб самостійно без сторонньої допомоги мати змогу потрапити в заклад. До прикладу, кнопки виклику не є предметом доступності, адже передбачають сторонню допомогу, те ж саме стосується і пандусів, які забезпечують вхід, а у приміщенні – сходи, які людині самостійно не подолати», – каже Тарас Подвірний. 

На Львівщині заклади комунального майна області є у всіх семи районах, значна частина розташована на території 41 громади. 106 об'єктів із 210-и розташовані у Львові. Робоча група працюватиме підгрупами, частина перевірятиме заклади медицини, частина – освіти, соціальної галузі, а ще частина – ті приміщення, які є пам’ятками, тож до них потрібен особливий підхід. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ