Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Популярні види шахрайств на Волині. Як не втрапити на гачок?

Протягом 2023 року по Волинській області було зафіксовано 2234 шахрайств. Найбільше їх вчинено під приводом купівлі чи продажу товару – 657.

Левова частка шахрайств припадає на фішинг – 439. Популярними видами зазначених правопорушень є: представлення працівниками банку – 322, надання певних послуг – 275, злом соцмережі – 126. Також зловмисники користуються наступними способами введення в оману: позика майна, родич в біді, збирання благодійної допомоги, криптобіржа. 

Найпопулярнішим видом шахрайств був і залишається фішинг. Це вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів онлайнових аукціонів, сервісів із переказу або обміну валюти, інтернет-магазинів.

«Багато громадян не розуміє, що це таке і як від цього вберегтись. Хоча інформації у мережі Інтернет про всі види шахрайств надзвичайно багато, але люди починають цікавитись фішингом та іншими видами шахрайств тільки після того, як потраплять у пастку злочинців», – прокоментувала речниця ГУНП у Волинській області Ольга Бузулук.  

Стороннім особам можна називати лише 16 цифр на лицьовому боці картки. Все інше – категорично ні, інакше кошти будуть списані автоматично навіть з кредиток. Шахраї створюють сайти майже ідентичні до справжніх. Особливо це стосується популярних платформ з купівлі/продажу. 

«Купуйте та продавайте товари на тих сайтах, де можна вести переписку з продавцем/покупцем. Намагайтесь спілкуватись лише на цьому сайті. Якщо ж вам у месенджер (Viber, Telegram, Whatsapp), поза офіційним сайтом, надіслали посилання для оплати, не переходьте на нього. Цей сайт може бути дуже схожим на офіційний, але насправді є фіктивним (фішинговим). Тому не вводьте ніде дані банківської картки (номер, термін дії, CCV-код – це три цифри на звороті картки). Інакше кошти будуть списані з ваших рахунків», – порадила Ольга Бузулук. 

Також багато громадян хочуть «легких» грошей, тому беруть участь у, так званих лотереях, «лотобоксах» та іншому. Вони надають навіть дані карток своїх рідних і друзів – кошти знімаються й з них. 

Іноді шахраї вловлюють психологічний стан розгубленості, особливо у випадках, коли «ваш родич/друг у біді». В першу чергу, потрібно заспокоїтися, покласти слухавку і спробувати подзвонити цьому родичу чи другу. Зазвичай виявиться, що з ним усе гаразд. Далі обов’язково звернутись до поліції і повідомити про такий випадок. Будь-яка інформація для поліції важлива, оскільки шахраї здебільшого діють зі спільниками. 

Завдяки оперативному зверненню на лінію 102 вдавалось затримувати таких шахраїв «по гарячих слідах». 

Ольга Купчинська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ