Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Порушено кримінальне провадження: школи Львівщини так і не одержали матеріалів “мовної” програми

15 лютого 2013 року порушено нове кримінальне провадження №1201315009000634 за зверненням молодіжної організації “Учнівське братство” до Управління Служби Безпеки України на Львівщині щодо неотримання школами області навчальних та інших матеріалів, кошти на які було “оформлено” у 2012 році в рамках програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області. Повідомив прес-відділ МГО “Учнівське братство”.

Сьогодні ж 17-річному Віталію Іванову, голові правління молодіжної громадської організації “Учнівське братство”, яка спільно з організаціями-партнерами здійснює антикорупційний моніторинг за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”, було вручено повістку на допит.

Бажаючи допомогти слідчим у виявленні фактів корупції, Віталій, за його словами, планує на допиті, призначеному на 16.00, продемонструвати слідчим документи, що свідчать: жодна школа не отримала жодної одиниці друкованої продукції, плакату чи диску, випущених в рамках “мовної” програми, в той час як орган, уповноважений контролювати виконання програми, - комісія Львівської обласної ради з питань культури – взагалі не виконує своєї контрольної функції. Адже за документами, комісію очолює Орест Шейка, який зосередив 100% видатків програми за перші 8 місяців 2012 року на рахунках своєї поліграфічної компанії “Гердан”, і досі не може відзвітуватися за “освоєні” кошти.

Лідер “Учнівського братства” також вважає, що проведенняза межами Львівщини низки заходів “мовної” програми – гастролів театральних колективів, - суперечить назві програми та її цільовій спрямованість на громадян, які проживають у Львівській області. Так само в активіста антикорупційного моніторингу є сумніви щодо доцільності й законності витрат “мовних” коштів на програми обласного телебачення для дітей з тематики “не будь хвалькуватим”, “вчимося ходити в гості”, “вчимося дарувати і робити подарунки”, “основи гігієни”, “догляд за домашніми тваринами” про що свідчить медіа-план заходу №6 “мовної” програми, фінансування якого у 2013 році має зрости з 75 до 200 тисяч гривень.

Віталій Іванов має намір також звернути увагу слідчих, щоу головного розпорядника бюджетних коштів – управління культури ЛОДА - попри акти нібито виконаних робіт, відсутні зразки більшої частини випущеної продукції: 250 фотографій мистецьких творів виставки Львів-2012, відскановані одиниці електронної бібліотеки української літератури, диски, “мовні” та “історичні” плакати, термінологічні словники тощо, а також відсутні будь-які акти списання чи розповсюдження матеріалів, створених коштом “мовної” програми.

Водночас учасники моніторингу досі не бачили актів списання чи розповсюдження щодо виготовлених Орестом Шейкою 250 професійних фотографій мистецьких творів, на які витрачено 10 тисяч гривень, а також 200 примірників електронного каталогу виставки, який коштував обласному бюджету понад 10 тисяч гривень.

Представник “Учнівського братства” проситиме слідчих звернути увагу на те, що “поліграфічного каталога” виставки, приуроченої до ЄВРО-2012, у 2012 році у встановлений договором строк виготовлено не було, але 29 січня 2013 року Орест Шейка приніс в обласне управління культури 600 примірників іншого видання – щойно надрукованого компанією депутата “мистецького альбому”. І хоча “альбом” теж присвячений виставці до давно минулого ЄВРО-2012, однак назва і фактичний, хоч і не вказаний тираж цього видання, становить 600 замість 750 примірників, що не відповідає нормам фінансових документів - договору № 0406 і кошторису щодо виставки Львів-2012.

Керівник  “Учнівського братства” проситиме слідчих також звернути особливу увагу на те, що Орест Шейка надав як директор ТзОВ “Компанія Гердан” сумнівну накладну №1, датовану 29 січня 2013 року, де замість фактичного надрукованого видання “митецький альбом” йдеться про передачу в управління культури 600 примірників видання під назвою “поліграфічний каталог”.

Учасникам моніторингового комітету правоохоронці повідомили, що на 18 лютого заплановано також і допит Ореста Шейки щодо кримінального провадження, порушеного відповідно до акту експертів громадського моніторингу про виявлення корупційних правопорушень при освоєнні “мовних” коштів Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ