Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Повернення Скорботного Христа: виставка в Музеї “Івана Георгія Пінзеля”

Напередодні у Львові відбулось відкриття виставки “Те, чого не видно”, в якій продемонстрували відреставровану скульптуру Скорботного Христа галицького скульптора Йогана-Георга Пінзеля. Подію організували в музеї, що був створений на честь митця.
Фото: Гал-інфо

До реставрації скульптура знаходилась на куполі каплиці Боїмів. Реставрація стала можливою завдяки організаторам - Інституту “Полоніка” та Національному інституту польської культури спадщини за кордоном. 

Фігуру, якій понад 400 років, зняли наприкінці 2021 року для проведення реставрації. Однак реставрацію відтермінували через російське вторгнення.

‘’Ми з польськими партнерами вже кілька років готуємо каплицю Боїмів до великої справжньої консервації, яка буде проводитись після закінчення війни", - розповів Тарас Возняк, гендиректор Львівської національної галереї мистецтв.

Він також запевнив, що українська сторона не виділяла кошти на реставрацію і консервування фігури, це все було ініціативою Інституту “Полоніка”.

“Спочатку консервація мала бути проведена у Львові, але у 2022 році виявилося, що це, на жаль, неможливо. Було погоджено зі сторони Міністерства культури України, що скульптура потрапить до Польщі. І весь процес досліджень та консервації відбувався у Польщі”, - зазначила директорка інституту “Полоніка” Дорота Янішевська-Якубяк.

На самій виставці також була можливість детальніше ознайомитись з історією реставрації - на стендах з екранами було представлено відеофрагменти роботи над фігурою.

Тарас Возняк також додав, що вхід на виставку буде вільним для відвідування, і що презентація скульптури Скорботного Христа буде проводитися періодично, це залежатиме від російських обстрілів.

Підготували Назар Стадник та Еліна Гоян

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ