Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Православні християни відзначають сьогодні Прощену неділю

Сьогоднішнє свято має на меті пробудити в людях світлі й щирі почуття, прагнення до добрих справ.
Собор Святого Юра. Фото Олена Ляхович

Кожного року напередодні першого дня Великого посту у православних християн – Прощена неділя. Цьогоріч свято припало на 14 березня, - передає УНІАН.

Що таке Прощена неділя

Прощена неділя – християнське свято. Цього дня прийнято просити пробачення у тих, кого образили, і натомість пробачити своїм кривдникам.

Головними словами цієї неділі є "Прости мене" – "Бог простить, і я прощаю". Саме так сьогодні звертаються один до одного віряни й кажуть у відповідь. Свято має на меті пробудити в людях світлі й щирі почуття, прагнення до добрих справ. Це потрібно для того, щоб людина ввійшла у Великий піст із чистою душею й совістю.

Прощена неділя: історія свята

За часів ранніх християн ченці перед Великим постом залишали свої храми, щоб усамітнитися в пустелі на 40 днів та, молячись і розмірковуючи про Бога, підготуватися до свята Великодня.

Лише по неділях вони збиралися разом на літургію. Однак приходили далеко не всі, адже пустеля сповнена різних небезпек. Тому, знаючи, що зустріч могла виявитися для когось останньою, монахи про всяк випадок прощалися зі всіма й просили пробачення один у одного за всі заподіяні образи.

Трохи пізніше церква поширила цей звичай на весь народ.

Традиції Прощеної неділі

Цього дня у храмах проводять служби. Віряни спершу йдуть до храму вибачитися перед Господом, стоячи перед іконами. А після служби вони мають можливість вибачитися перед усіма рідними та знайомими.

Вважається, що у Прощену неділю потрібно творити добро – дати милостиню нужденним, погодувати бездомних тварин або хоча б поступитися місцем у громадському транспорті.

До того ж сьогодні останній день Масниці, коли дозволяється вживати в їжу яйця, молоко, сир, масло та сметану. Вже наступного дня починається Великий піст, який триватиме до самого свята Світлого Христового Воскресіння.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ