Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Представник Омбудсмена на Донбасі розповів, як бойовики використовують українських в’язнів

Сьогодні в ОРДЛО близько 10 тисяч українських арештованих залишаються у в’язницях. Про це в інтерв’ю UATV розповів правозахисник, регіональний координатор Омбудсмена в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський.

“Головним нашим джерелом інформації з окупованих територій є люди. Це українці, які там змушені проживати, ми їх підтримуємо й налагоджуємо контакт”, – говорить Павло Лисянський.

За його словами, люди, котрі вже відбули своє покарання, яке їм присудила українська влада ще до 2014 року, все ще залишаються в тюрмах на окупованих територіях, і до них немає доступу.

“Це дуже болюча тема. Як правозахисник, я першим почав цим займатися в Україні. Ув’язнені не потрапляють під обмін, вони не є ні політв’язнями, ні військовополоненими. Це категорія осіб, які засуджені до 2014 року за кримінальними статтями”, – говорить регіональний координатор омбудсмена.

Правозахисник наголошує, що в ОРДЛО немає правового поля, нема прав людини.

“Але за час створення фейкових республік з’явилася інша категорія осіб – ті, кого засудили “суди” “ДНР” і “ЛНР”. І таких людей на січень 2018 року було 2800 осіб засуджених у “ДНР і близько 1500 – в “ЛНР”, – розповів Лисянський.

За його словами, бойовики не відпускають українських в’язнів і заарештовують людей, щоб тримати регіон в страху, а також – використовувати їхню працю.

“В Україні немає виправно-трудових колоній, у нас є виправні колонії, і в РФ такого немає. Працювати в місцях позбавлення волі – це рішення самої людини”, – пояснив правозахисник.

Але в ОРДЛО укладений повинен працювати обов’язково, а якщо він не працює, до нього застосовуються санкції. “У їхніх “законах” написано, що санкції це, наприклад, обмеження побачення або ще щось. А насправді приїжджає спецназ, який займається придушенням “інакомислення”, б’є людей, деякі помирають потім від ненадання медичної допомоги”, – розповів представник Омбудсмена на Донбасі.

І тому, за словами Лисянського, бойовики не віддають Україні ув’язнених, вони їм потрібні як робоча сила.

Утримують в’язнів на занедбаних шахтах, там вони і працюють. “У тих шахтах, які затоплені, багато металобрухту: бойовики відправляють людей витягувати металобрухт, добувати вугілля, а там дуже небезпечно… У нас немає бази, немає інформації, скільки їх там, і якщо з ув’язненим щось трапиться – вони його просто спишуть”, – наголосив правозахисник.

UATV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ