Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Премія Читомо оголосила переможців

Назвали переможців Премії Читомо за видатні досягнення у книговидавничій справі.
Фото: Читомо

Про це оголосили під час урочистої церемонії нагородження, що відбулася 2 листопада, - передає Читомо.

Лавреатів оголосили у 3-х номінаціях: 

Номінація «Трендсетер видавничого ринку»:

  • Видавництво Старого Лева

— за «за високі стандарти організації книжкового бізнесу, за приклад і стійкість, що допомагає вистояти іншим, за налагодження системного продажу прав на українські книжки на закордонну аудиторію».

Номінація «За книжкову ініціативу, що сприяє промоції читання»:

  • ГО Translatorium

—  «за створення майданчика для комунікації перекладачів, за нанесення Поділля й Хмельниччини на культурну мапу України, а також за повернення до розмови через мовчання».

 Номінація «Амбасадор української книги»:

  • Творча студія «Аґрафка» (Романа Романишин та Андрій Лесів)

— «за художнє висловлювання, що відкриває людину, її світ і Україну через книгу, нові партнерства та здобуту міжнародну впізнаваність».

Письменниця Вікторія Амеліна посмертно отримала спеціальну відзнаку Журі Премії.  

— «за те, що продовжує поєднувати людей і спільноти невидимими містками, за створені можливості та задані напрямки, якими продовжує рухатися українська культурна спільнота».

Окрім того, відбулося вручення Спеціальної відзнаки Франкфуртського книжкового ярмарку, що передбачає не лише грошову винагороду, але й стендову участь у Франкфурті у 2024 році. Її отримав видавець Олександр Савчук «за збереження культурної спадщини через локальну історію і книжкові проєкти та повернення видатних імен, явищ та об’єктів у культурний дискурс України».

«Кожен проєкт унікальний — тут можна знайти як нішеві видавництва, так і великі, молоді ініціативи й давно відомі бренди, компанії зі Львова, Києва, Хмельницького, Харкова. Це показує не лише географію, але й величезні зусилля кожного номінанта. І це приклад, який можна наслідувати», — наголосила співзасновниця Читомо Ірина Батуревич.

Переможців обрало журі Премії, яке складається із семи українських і закордонних експертів у галузі книговидання та літератури. Серед них — представники як українських, так і міжнародних інституцій галузі. 

Грошова винагорода складає по 4000 євро у кожній із п’яти номінацій.

Церемонія нагородження відбулася у коворкінгу Generator. Ведучою вечора стала Олександра Гонтар, а нагороди вручали під диджей-сет Ніла Тарасова.

Премію заснувало медіа про книжки Читомо за підтримки Німецької асоціації видавців і книгорозповсюджувачів (Börsenverein des Deutschen Buchhandels), Франкфуртського книжкового ярмарку та Міністерства культури й медіа Німеччини.  

Читомо — українське медіа про книговидання України й світу. Читомо формує спільноту, яку об’єднує любов до текстів і візуальної культури. Видання виконує функції комунікаційного та дискусійного майданчика для учасників видавничого ринку, літературного та мистецького процесів, читацьких спільнот, а також профільних інституцій, які здійснюють законодавчу, виконавчу та програму діяльність.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ