Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Презентували новий підручник з військово-морської історії України

В Одесі відбулася презентація проєкту нового підручника з військово-морської історії України. Про це повідомили 13 листопада у пресслужбі ВМС ЗСУ.
Фото Інституту ВМС НУ "ОМА"

На базі Національного університету «Одеська морська академія» відбулася III Всеукраїнська науково-практична конференція на тему: «Воєнно-історична робота у Військово-Морських Силах». Вперше на конференції такого рівня обговорювали наукові проблеми, пов’язані з вітчизняною та світовою мілітарною історією.

Головною подією конференції стала презентація проєкту нового підручника для слухачів вишів ЗСУ «Військово-морська історія України».

У вступному слові тимчасовий виконувач обов’язків командувача ВМС України віцеадмірал Анатолій Тарасов підкреслив, що воєнно-історичну роботу у ВМС України необхідно вважати пріоритетною. «Тому що в умовах військової агресії РФ, окупації Криму головним завданням залишається об’єктивне висвітлення історичних подій, які відбувалися під час національно-визвольної боротьби України за суверенітет та незалежність, у тому числі за участю Військово-Морських Сил України», – підкреслив тимчасовий виконувач обов’язків командувача.

Презентацію та обговорення рукопису підручника проводили спільно з науковцями вишів, які брали участь у роботі секцій конференції і презентували кожен розділ окремо. У підручник увійшли, крім традиційних розділів, які розповідають про історію створення ВМС України ще на початку 18 сторіччя, й інші цікаві теми. Наприклад: «Українська морська піхота: історія створення і бойовий шлях (1918–1921) або більш сучасний і актуальний розділ: «Зарубіжний досвід меморіалізації сучасних військових конфліктів за участю ВМС (на прикладі Фолклендської війни). Планується протягом 2020–2021 років вдосконалити всі розділи підручника з їх обговоренням на щомісячних науково-методичних семінарах і підготувати його до друку в жовтні наступного року. Також триває робота над військово-морським термінологічним словником, у якому буде систематизована флотська термінологія, зокрема з урахуванням воєнної термінології держав-членів НАТО.

Також під час конференції було обговорено проведення з наступного року в штабах і на кораблях нещодавно розробленого ритуалу вшанування пам’яті загиблих військових моряків з демонстрацією відповідної карти району бойових дій та ритуалу підняття на кораблях сигналу «Хай живе вільна Україна» на День Державного Прапора України.

Участь у конференції в режимі онлайн також взяли представники Воєнно-наукового управління Генерального штабу ЗСУ, командування ВМС України, Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Інституту ВМС НУ «ОМА», Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, а також закладів вищої освіти та наукових установ Міністерства освіти та науки України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ