Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Президент підписав Указ про сприяння розвитку громадянського суспільства

Як повідомили в прес-службі Президента України, Петро Порошенко під час зустрічі з представниками громадських організацій підписав Указ "Про сприяння розвитку громадянського суспільства".

Глава держави подякував громадськості за участь в підготовці проекту Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства.

Президент підкреслив, що Революція Гідності дала нові можливості для розвитку громадянського суспільства та поглиблення демократії в Україні. Зокрема, Глава держави відзначив внесок волонтерського руху в підтримку Збройних Сил України та реформування Міністерства оборони, а також активну участь громадськості в євроінтеграційних процесах країни та сприяння покращенню ставлення українців до євро- та євроатлантичної інтеграції. «Щодо євроінтеграційних процесів, так само як і щодо захисту безпеки та оборони держави, роль громадянського суспільства є надважливою», - підкреслив Петро Порошенко.

Окремо Президент наголосив на участі громадськості в реформуванні країни. «Вкрай важлива, а можливо найбільш важлива після національної безпеки та оборони сфера реформ – це антикорупційне законодавство. Подобається комусь з влади чи не подобається, як вони (представники громадськості) їх критикують, але ми маємо в умовах демократії навчитися взаємодіяти, щоб завоювати довіру як всередині країни, так і продемонструвати назовні, що ми працюємо єдиною командою», - зазначив Глава держави. Зокрема, за словами Президента, критично важлива участь громадськості в конкурсних комісіях по відбору кандидатів в антикорупційні органи для того, щоб забезпечити роботу новостворених інституцій максимально прозорою та незалежною.

Петро Порошенко додав, що розчарований затягуванням процесу створення Національного агентства із запобігання корупції, оскільки це є фактично єдиним невирішеним інституційним питанням щодо зобов’язань України в рамках отримання безвізового режиму.

Президент також закликав громадськість підтримати та продемонструвати активну позицію щодо конституційних змін в частині судової реформи.

Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький назвав Указ Президента про сприяння розвитку громадянського суспільства «історичним документом, якого в Україні ще не було». «Специфіка цього документу не в тому, що ми чекаємо, що Президент або Віце-прем’єр скажуть владі, що робити з громадськими організаціями. Специфіка цього документу в тому, що він створює можливості для самодіяльності громадянського суспільства, в чому є його суть... Саме це створює умови для розвитку громадянського суспільства», – зазначив він.

Глава Фонду «Відродження» висловив думку, що громадські організації можуть зробити значний внесок у процес децентралізації, адже можуть виступити наставниками, передати свій досвід самоорганізації територіальним громадам. У цьому контексті він наголосив на важливості розвитку громадянської освіти. 

Довідка. У підготовці проекту Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства взяли участь понад 700 представників організацій громадянського суспільства, органів державної влади та місцевого самоврядування, провідних українських аналітичних центрів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ