Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Петро Порошенко виступає за введення гендерних квот

Президент Петро Порошенко виступає за введення гендерних квот у закон про вибори народних депутатів, - інформують в Офіційному представництві Президента України.

"Запровадження квот у виборче законодавство – це європейська практика. Високий рівень представництва жінок, наприклад у парламентах скандинавських країн, був досягнутий саме завдяки квотам. Тому логічно, що міжфракційне об’єднання "Рівні можливості" наполягає на запровадженні ґендерних квот до закону про вибори народних депутатів", - сказав Глава держави під час виступу на 2-му українському жіночому конгресі.

Водночас він зауважив, що Верховна Рада поточного скликання вже розпочала процес із забезпечення паритетного політичного представництва жінок і чоловіків. "У 2015 році вона прийняла закон "Про місцеві вибори", який запровадив ґендерні квоти і значно збільшив представництво жінок в обласних та місцевих радах", - констатував Петро Порошенко.

"Ми будуємо справжню європейську державу. Наше завдання і спільна відповідальність – з повагою ставитися до кожної особистості – без упереджень, дискримінації і на принципах гендерної паритетності", - додав Президент. Він зауважив, що жінки становлять більшість населення Європи, а також більшість в Україні і з сумом констатував, що нині в українському Парламенті лише 12 % від загального складу депутатів – жінки. "Це неприпустимо мало. Хоча це й найбільша кількість за весь час незалежності України, у середньому по Європі цей показник складає 23 %", - сказав він.

При цьому Глава держави наголосив, що "ми не маємо гнатись лише за статистикою". "Ми маємо усвідомлювати, що важливо саме реальна та якісна участь жінок у Парламенті та в процесі прийняття рішень. Скрізь, де потрібні зміни, самовідданість, чесність, сила духу – ми точно побачимо жінок. Це і є українська "women power" – феномен, який ми ще не до кінця усвідомили. Але рухаємось впевнено в цьому напрямі. І очевидно: цей феномен – це звільнена енергія змін, свободи, що дає нам віру у майбутнє", - наголосив Петро Порошенко.

Говорячи про роль жінок у житті сучасної України, Президент також зазначив, що ми - єдина держава у світі, яка прийняла національний план з виконання Резолюції Ради безпеки ООН № 1325 "Жінки. Мир. Безпека", одним із пунктів якого є забезпечення участі жінок у міжнародних процесах, переговорних групах. Яскравим прикладом успішності жінок у цьому напрямку Петро Порошенко назвав діяльність Уповноваженого представника Президента, Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко, "яка стійко відстоює інтереси нашої держави".

"Жінки мають брати участь у багатосторонніх заходах з протидії зовнішнім і внутрішнім безпековим загрозам, а також спеціальних заходах із захисту жінок у зонах конфлікту. І в цій справі ми маємо чим пишатися. Ще раз наголошую, що пані Ірина, на заздрість багатьом чоловікам, постійно підтверджує ефективність та відданість своїй роботі, одночасно займаючи позицію Першого заступника Голови верховної Ради України, Уповноваженого Президента України з мирного врегулювання конфлікту у Донецькій і Луганській областях і єдині, хто її не люблять – це навіть не учасники Тристоронньої контактної групи, а ті, хто постійно намагається зірвати її проведення", - сказав Глава держави.

Він закликав пані Ірину не звертати увагу на такі дії, адже вона має повну підтримку українців у цьому процесі. «І я, і ми всі їй дуже за це вдячні, як і багатьом жінкам на відповідальних державних посадах», - зазначив Петро Порошенко.

Президент також відзначив той факт, що в Україні шириться практика призначення на відповідальні посади жінок. Зокрема, він нагадав, що нещодавно вперше представником Президента у Верховній Раді стала жінка – на цій посаді працює Ірина Луценко. "А от посада Уповноваженого з прав людини у нас неначе вже закріплена, на щастя, за жінками і на ній зараз сумлінно працює Людмила Денісова", - додав він.

"Україна – це місце, де термін «влада жінок» дуже й дуже доречний. Хто зараз найсміливіше говорить про проблеми? Я це знаю точно – українські жінки. Хто прийняв один із перших ударів війни на Донбасі? Це були українські жінки. Хто приніс в Україну врешті-решт шахову корону? Сестри Музичук. Хто запустив хештег "небоюсясказати" задовго до того, як хештег потряс світові соціальні мережі? Може хто не знає – українські жінки", - також підкреслив Глава держави.

Він акцентував на тому факті, що з давніх давен українські жінки завжди були поруч з українськими чоловіками: захищали, будували, ростили нашу державу. «І шлях українського державотворення сповнений і войовничими, напівміфічними амазонками і дуже-дуже реальними постатями», - сказав він, згадавши сестру засновників столиці України міста Києва - Либідь, княгиню Ольгу, яка першою прийняла християнство, Ганну Київську, або Анну Ярославівну, Лесю Українку, Марію Приймаченко, Катерину Білокур тощо.

Ще раз вітаючи учасників Конгресу та присутніх у залі Петро Порошенко зазначив, що йому дуже приємно бути серед них і свою участь у заході разом з Президентом Литви назвав символічною.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ