Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Продукти подорожчали менше, ніж очікували

Після скасування державного регулювання цін соціально значимі продукти подорожчали менше, ніж очікувалося. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів президент Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.

"Продукти подорожчали менше, ніж очікувалося. Підготовку до скасування цін занадто затягнули. Виробники і мережі підготувалися до подорожчання. Коли скасували регулювання, ціни підвищилися як на дріжджах", - говорить експерт.

За десять днів після скасування регулювання цін, за підрахунками Української асоціації постачальників торгових мереж, сало подорожчало на 40 коп, молоко піднялося в ціні на 22 коп, сметана - на 57 коп. Найбільше подорожчали яцця - на 4,16 коп за десяток, масло - на 1,56 грн.

"Найбільше подорожчання позначилося на тих продуктах, де є тільки один великий виробник. Наприклад, 70% ринку курятини займає один виробник. Та ж сама ситуація з ринком яєць. Ринки монопольні. Щоб скасувати державне регулювання цін, потрібна якісна робота Антимонопольного комітету", - коментує Дорошенко.

У порівнянні з минулим роком масло, гречка подорожчали на третину, сметана, молоко - майже на 20%, олія - на 13%.

Нагадаємо, з 1 жовтня в Україні розпочався пілотний проект щодо регулювання цін на продовольчі товари. Протягом трьох місяців держава не контролюватиме вартість соціальних продуктів.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ