Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проект "Укриття" у зоні ЧАЕС перевели у режим пробної експлуатації

Новий безпечний конфайнмент (НБК) на ЧАЕС 22 квітня перевели у режим пробної експлуатації, передає УНН з посиланням на повідомлення прес-служби Державного агентства України з управління зоною відчуження.

На першому етапі пробної експлуатації проводилося тренування з системою основних кранів (СОК): переміщення візків з мостових кранів у гаражі технічного обслуговування (північний і південний гараж).

Під час другого дня випробувань пройшла інспекція підкранових балок СОК і тренування з переміщенням двох кранів (західного і східного) над дахом об'єкта "Укриття". Після цього було проведено симуляцію демонтажу, підйому і переміщення на майданчик тимчасового зберігання металевої ферми, встановленої при проведенні заходів зі стабілізації "Укриття".

Як повідомляється, на завершальному етапі пробної експлуатації на майданчику тимчасового складування буде виконано операції щодо поводження з умовно доставленою фермою: фрагментація, дезактивація, завантаження в контейнер, характеризація твердих радіоактивних відходів, завантаження контейнера в контейнеровоз і переміщення його на промисловий комплекс з переробки ТРО.

У агентстві зазначили, що після проведення пробної експлуатації проект перейде на етап дослідно-промислової експлуатації. Для цього ЧАЕС має отримати відповідний дозвіл на підставі документів, які будуть складені за результатами пробної експлуатації, яка триватиме не більше 1 року.

Після цього ЧАЕС зможе отримати ліцензію і перейти до експлуатації НБК і демонтажу нестабільних конструкцій об'єкта "Укриття".

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ