Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Програму розвитку освіти Львівщини цьогоріч зменшили у 5 разів

На засіданні постійної комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради 31 січня депутати заслухали інформацію про показники обласного бюджету Львівської області на 2024 рік. Про це інформує ЛОР.
Фото: ЛОР

«Обсяг нашого бюджету у 2024 році становить 6,162 млрд грн і це на 9,6% або на 658 млн грн менше, ніж затверджений обсяг бюджету на 2023 рік», – розповіла заступниця директора департаменту фінансів Львівської ОВА Світлана Наконечна.

У зв'язку із цим освітні проєкти в області сподіваються реалізувати на умовах співфінансування з бюджетів місцевих громад. Негативним показником для розвитку освітньої галузі є демографічний чинник. За розрахунками Львівської ОВА, у 2030 році до першого класу піде на половину менше школярів, аніж у 2023 році. «Враховуючи міграцію, пов'язану з війною, чисельність дітей буде суттєво меншою. На жаль», – повідомила Світлана Наконечна.

Обсяг бюджетних ресурсів на освітні видатки у 2024 році складе понад 2,3 млрд грн. Видатки на освітні потреби зростуть на 148 млн грн, або на 6,8%. У середньому фонд оплати праці у бюджетній сфері у 2024 році зросте на 17%. Фонд оплати праці педагогічних працівників зросте на 20,8%.

Водночас суттєво урізано фінансування Програми розвитку освіти Львівської області. Видатки зменшені з 87 млн до 18,7 млн грн. На комісії виникло питання щодо критеріїв, за якими були зменшені видатки.

«Не зовсім зрозумілою для членів комісії є ситуація, чому фінансування програми розвитку освіти зменшили у п'ять разів – з 87 млн у 2023 році до 18 млн у 2024 році. Критерій – забрали з розвитку, залишили на утримання – теж є доволі розмитим. Ми усвідомлюємо, що іде війна і всі видатки, спричинені нею, є надпріоритетним рядком бюджету. Проте в обласному бюджеті є програми, фінансування яких зменшили в півтори рази. Чому освіта зазнала аж таких скорочень – не зрозуміло. Щобільше, на облаштування укриттів у закладах освіти, закупівлю «Школяриків», обладнання кабінетів Захисту Вітчизни, крім грошей з державного бюджету, передбачено співфінансування з обласного бюджету. Якщо цих коштів в освіті теж не закладено, то як ми купимо «Школярики», обладнаємо класи, і найголовніше – як ми облаштуємо укриття? А це вже навіть не про розвиток освіти, це – вже про безпеку і вміння вижити у буквальному сенсі цього слова», – зазначила заступник голови постійної комісії Парасковія Дворянин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ