Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Пролетарське феміністське свято в німецькому та радянському плакаті
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Пролетарське феміністське свято в німецькому та радянському плакаті

Святкування 8 березня було започатковане, як пролетарське феміністське свято і отримало назву Міжнародний день жінок-робітниць. Стало символом фемінізму та антисексизму

Німецький плакат «Жіночий день», присвячений 8 березня (1914). Переклад: «Дайте нам, жінкам, виборче право. Жіночий день, 8 березня 1914. До цього часу забобони та реакційні погляди не мають повного цивільного права для жінок, які, як робітники, матері та громадяни повністю виконують свій обов'язок, за яким повинні платити податки державі, а також муніципалітету. Боротьба за це природне право людини повинна бути непохитним наміром кожної жінки, кожної жінки-працівника. У цьому, ніякої паузи для відпочинку, ніякого перепочинку не допускається. Приходьте всі, жінки і дівчатка, 9-е громадське жіноче зібрання у неділю, 8 березня 1914, о 3 годині дня». Джерело: uk.wikipedia.org.

Радянський плакат 1932 року.

Вперше його святкували з ініціативи Соціалістичної партії Америки у 1909 року в США. Згодом в СРСР та країнах соцтабору воно було визнаним, як державне свято.

Відзначення дня солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права, було прийнято на великій жіночій зустрічі у Копенгагені в 1910 році. Ідея належала Кларі Цеткін з Соціал-демократична партія Німеччини.

Дата 8 березня була започаткована на ІІІ комуністичній Інтернаціональній зустрічі в 1921 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ