Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Провідні світові письменники й перекладачі приїдуть в Україну на "Кочур-Фест"

10-13 жовтня в Ірпені та Києві відбудеться перший Міжнародний фестиваль письменників-перекладачів ʺКочур-Фестʺ.

У заходах фестивалю візьмуть участь провідні світові письменники й перекладачі, - передає ЛітАкцент.

Метою фестивалю є популяризація української літератури в світі, зміцнення міжнародних творчих зв’язків і обмін досвідом вітчизняних письменників-перекладачів з іноземними колегами.

Фестиваль назвали на честь класика українського художнього перекладу ХХ ст., поета, літературознавеця, педагога – Григорія Кочура. Його переклади охоплюють 26 століть, починаючи від Архілоха (давньогрецька поезія) і закінчуючи сучасними поетами, три континенти (Європа, Америка й Азія), близько 30-ти літератур. Кочур належав до ключових фігур національно-культурного відродження в Україні в 60-і. Його оселя в Ірпені була центром, де збиралася опозиційно налаштована творча інтелігенція. За звинуваченням в ʺукраїнському буржуазному націоналізміʺ був засуджений до 10 років таборів.

Програма заходів фестивалю:

10 жовтня

11.00 – Інтерв’ю Ніколь Лоран-Катріс (Франція) та Лаури Ґаравальї (Італія) на каналі ʺІнформаторʺ( ARENA CITY)
12.00 – Зустріч Ніколь Лоран-Катріс (Франція) та Лаури Ґаравальї (Італія) з молодими українськими перекладачами та письменниками. (Майстер-клас). Музей Шолом Алейхема (Київ, вул. Велика Васильківська, 5А).
16.00 – Публічна лекція ʺСучасні українсько-романські культурні взаємини: вчора, сьогодні завтраʺ за участю відомих європейських письменниць-перекладачок Ніколь Лоран-Катріс (Франція) і Лаури Ґаравальї (Італія), чільних представників української романістики та письменства. Інститут філології КНУ ім. Т.Шевченка (бул.Шевченка 14, Конференц-зала, ауд.63).

11 жовтня

10.00 – Прес-конференція ʺПоширення української літератури за кордоном: виклики і перспективиʺ, за участю чільних зарубіжних і українських письменників, громадських і культурних діячів. Укрінформ (вул. Богдана Хмельницького 8/16).
17.00 – ʺХай слово мовлене інакше, та суть в нім наша зостається…ʺ Творчий вечір і презентації книжок зарубіжних письменників із Європейської академії наук, мистецтв і літератури Н.Лоран-Катріс, Л.Ґаравальї і М.Джуричковича, а також видання про Ірпінь у зарубіжних перекладах. Національна спілка письменників України (вул. Банкова, 2, Конференц-зала).

12 жовтня 

11.00 – Міжнародний круглий стіл ʺІрпінь на культурній мапі світу: минуле, сучасне, майбутнєʺ за участю чільних зарубіжних і українських письменників, громадських і культурних діячів. Ірпінська міська рада (вул. Шевченка 2А).
15.00 – ʺПовернення Ірпеняʺ: Презентація видань зарубіжних письменників із Європейської академії наук, мистецтв і літератури Н.Лоран-Катріс, Л.Ґаравальї і М.Джуричковича та видання про Ірпінь у зарубіжних перекладах. Ірпінь, Ірпінська міська центральна бібліотека (вул. Шевченка 3А).

13 жовтня

12.00 – Зустріч із сербським письменником Милутином Джуричковичем з нагоди виходу збірки оповідань ʺЯк виростають близнюкиʺ з юними читачами Ірпеня. Ірпінська міська центральна бібліотека (вул. Шевченка 3А).
14.00 – ʺЗагадковий Киргизстан: нові відкриттяʺ Представлення спеціального гостя-країни Фестивалю – Киргизстану за участю Посла Киргизстану (Ірпінь, ресторан ʺХинкалиʺ).
16.00 – ʺНа гостину до Григорія Кочураʺ. Відвідування Музею ім. Г.Кочура (Ірпінь, вул. Г.Кочура, 12).

17.00 – ʺОстанній вечір нелітаʺ. Вечір зарубіжної й української поезії за участю гостей фестивалю Ніколь Лоран-Катріс і Лаури Ґаравальї та чільних українських письменників (Ірпінь, ресторан ʺГостиʺ).

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, на Чернігівщині відбудеться фестиваль ʺLуtavrу".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ