Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Принц Саудівської Аравії звинуватив Іран у "прямій військовій агресії"

Наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед ібн Салман звинуватив Іран у акті "прямої військової агресії" - через постачання балістичних ракет єменським повстанцям, - ВВС Україна.

Він заявив, що це "можна розцінювати як акт війни", цитують його саудівські державні ЗМІ. Ці слова кронпринц сказав у телефонній розмові із міністром закордонних справ Британії Борисом Джонсоном.

У суботу саудівська армія перехопила балістичну ракету неподалік столиці країни - Ер-Ріяда.

Іран при цьому заперечив озброєння ним хуситських повстанців, що воюють проти єменського уряду, підтримуваного міжнародною коаліцією на чолі із Саудівською Аравією.

Напередодні міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф звинуватив Ер-Ріяд у "регіональному цькуванні", що загрожує Близькому Сходу.

У суботу близькі до повстанців-хуситів ЗМІ повідомили, що бойовики випустили балістичну ракету по Міжнародному аеропорту Короля Халіда за 11 км від саудівської столиці.

Саудівські ЗМІ повідомили, що протиповітряна оборона перехопила ракету у повітрі, проте деякі її фрагменти впали на територію аеропорту. Ніхто не постраждав.

Організація "Human Rights Watch" назвала запуск ракети по цивільному об'єкту очевидним воєнним злочином.

Як повідомили саудівські ЗМІ, у вівторок у телефонній розмові із принцом Мохаммедом Борис Джонсон "засудив запуск балістичної ракети хуситськими бойовиками" і запевнив, що "Британія стоїть на боці королівства Саудівської Аравії у протистоянні загрозам безпеки".

"Зі свого боку, кронпринц наголосив, що причетність іранського режиму до постачання хуситським бойовикам балістичних ракет розглядається як пряма військова агресія іранського режиму і може вважатися актом війти проти королівства", - йдеться у повідомленні ЗМІ.

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив у коментарі телеканалу CNN, що до запуску ракети також причетний ліванський рух "Хезболла".

"Це була іранська ракета, яку "Хезболла" запустила із території, окупованої хуситами в Ємені", - заяви він.

Він додав, що ця ракета була схожою до тієї, яку саудівські військові збили у липні цього року неподалік міста Мекка.

За його словами, її зробили в Ірані, після чого розібрали і контрабандою провезли до Ємена, де "агенти Іранської революційної гвардії і "Хезболли" зібрали її назад.

Пан Джубейр застеріг, що "іранські інтервенції у регіоні несуть шкоду безпеці сусідніх країн і впливають на безпеку міжнародну".

Його іранський колега відкинув ці звинувачення.

"Королівство Саудівська Аравія ущент бомбить Ємен, убиваючи тисячі невинних, включно із дітьми, поширюючи холеру і голод, але, звісно, винуватить Іран", - написав у Twitter пан Заріф.

Іранське міністерство закордонних справ заявило, що запуск ракети хуситами був "самостійною дією", вчиненою у відповідь на "агресію" очолюваної Саудівською Аравією коаліції, й Іран не має до цього жодного стосунку.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ