Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Головою комісії ООН з прав жінок обрали Саудівську Аравію

Саудівську Аравію обрали головою комісії ООН зі статусу жінок (UNCSW), яка має сприяти гендерній рівності та розширенню прав і можливостей жінок у всьому світі. Під час голосування ніхто не виступив проти її кандидатури.

Про це пише The Guardian.

Посла Саудівської Аравії в ООН Абдулазіза Алвасіла обрали головою комісії зі становища жінок шляхом акламації. Такі посади чергуються між п’ятьма регіональними групами ООН і зазвичай затверджуються одноголосно.

За даними ЗМІ, коли попередник Алвасіла на посаді, посол Філіппін в ООН Антоніо Мануель Лагдамео, запитав, чи хтось проти цього рішення, у залі запанувала тиша.

«Я не чую заперечень. Значить, вирішено», — сказав Лагдамео.

Очікувалося, що Бангладеш займе цю посаду після того, як Філіппіни вийшли під тиском Азійської групи після року головування замість звичайних двох. Утім, наприкінці процесу втрутилася Саудівська Аравія і пролобіювала це крісло. Для Саудівської Аравії це перше призначення з часу створення комісії в 1946 році.

Правозахисні групи швидко звернули увагу на іронію того, що Комісію очолює країна, в якій розрив між правами чоловіків і жінок є значним навіть «на папері».

Голова нью-йоркського офісу Amnesty International Шерін Тадрос зауважила, що Саудівська Аравія сама «має жахливу репутацію у сфері прав жінок, і далека від мандату Комісії».

Директор Human Rights Watch Луї Шарбонно також засудив це рішення та зазначив, що воно «демонструє приголомшливе нехтування правами жінок в усьому світі».

«Країна, яка ув'язнює жінок лише за те, що вони відстоюють свої права, не має права бути обличчям головного форуму ООН з питань прав жінок та гендерної рівності», — сказав Шарбонно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ