Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

«Приват» створив чергову проблему для держави, - експерт

Компанія «Татнефть» ініціювала судовий розгляд у Великобританії проти Геннадія Боголюбова, Ігоря Коломойського, Олександра Ярославського та Павла Овчаренка. У своєму позові «Татнефть» заявляє, що у 2009 році зазначені особи за допомогою шахрайства привласнили кошти, що належали «Татнефті» за нафту, поставлену на Кременчуцький НПЗ («Укртатнафта»). «Татнефть» вимагає відшкодування збитків на суму 334,1 млн дол. (8,5 млрд грн). Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Коментар:

Прізвище Коломойського, яке не обділене увагою, продовжує потрапляти у скандальні історії. І це лише підтверджує, що група «Приват» та її лідер Ігор Коломойський можуть беззаперечно претендувати на звання найбільш проблемної організації для держави України. Власне, суд довкола Кременчуцького НПЗ та претензії «Татнефті» стали логічним продовженням усіх попередніх конфліктів, які пов’язані з групою «Приват».

Адже донині тривають розбірки держави та Коломойського довкола «Укрнафти», «Укртранснафти», сумнівного рефінансування для банку «Приват», скандалу довкола соратника Коломойсього Корбана, претензій групи «Приват» до «Нафтогазу» на суму майже 5 млрд. дол. за нібито відібраний газ.

І хоча звинувачення «Татнефті» стосуються персонально Коломойського, але це завдає іще одного удару по репутації держави та влади. Адже в очах лондонського суду і Євросоюзу цей судовий процес може підтверджувати одне – в Україні і далі господарюють олігархи, а держава лояльно ставиться до учорашніх рейдерів. Саме у рейдерстві «Татнефть» звинувачує групу «Приват». Про яку там деолігархізацію говорив президент Порошенко?

У 2014 році Міжнародний арбітражний суд в Гаазі визнав Україну винною та присудив «Татнефті» компенсацію в розмірі 112 мільйонів доларів. Фактично суд визнав, що група «Приват» здійснила дії, які позбавили «Татнефть» контролю за 47% акцій «Укртатнафти» (Кременчуцький НПЗ).

Можна сказати, що це іще не кінець судової епопеї у трикутнику Україна-Коломойський-«Татнефть». На жаль, не виключено, що в кінцевому результаті за все буде змушена заплатити держава. А оскільки «Татнефть» іще раніше заявляла про загальну суму претензій на суму 2,4 млрд. дол., то перспектива вимальовується не дуже втішна. Особливо на фоні унікального вміння групи «Приват» залишати після себе «порожні» компанії, які не будуть здатні заплатити за рішення суду (Авіас, Сентоза, Кребо). Найбільший показовий приклад компанії «Аеросвіт», яка також була визнана банкротом. «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) також демонструє таку фінансову політику, яка може в одну мить перетворити завод на банкрута.

Більше того, саме такі дії групи «Приват», яка контролювала три із п’яти діючих заводів (не рахуючи Херсонського НПЗ), і зруйнували ринок виробництва нафтопродуктів в Україні. Тим самим породивши залежність України на 85% від імпортних нафтопродуктів.

Отож, пора вже забути міф про патріотичного олігарха Коломойського, який немов казковий герой зупинив навалу «сепаратистів Кремля, Путіна» та на плечах якого тримається економіка країни. Відповідно, державі та владі пора припинити закривати очі на проблемність, яку породжує довкола себе група «Приват» та Коломойський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ