Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ПриватБанк: коли та кому продаватимуть найбільший банк країни

Голова НБУ Кирило Шевченко заявив про готовність виставити на продаж ПриватБанк. Він зазначив: «Наш банківський сектор привабливий для іноземних інвесторів.

Ми розраховуємо на придбання найближчим часом частки в українських банках міжнародними банківськими групами. Першим на черзі для продажу стоїть ПриватБанк – найбільший банк України».

ПриватБанку належить 20% всього ринку. Його продаж це перший крок до зменшення частки держави на банківському ринку України. Наразі вона становить 55%, а планується зменшення до 25% протягом 5 років.

Приватизація держбанків закладена в оновлену урядову стратегію. За нею держава отримає більшу незалежність, а банки будуть працювати за ринковими правилами.

До потенційних покупців НБУ висунув ряд вимог:

  • бездоганна ділова репутація,
  • задовільний майновий/фінансовий стан,
  • прозора структура власності.

Як наголосили в НБУ, «регулятор повинен знати точно, хто стоїть за інвестиціями».

Нагадаємо, ПриватБанк було націоналізовано у грудні 2016 року. Капіталовкладення держави в нього склали 155 млрд грн. До цього щонайменше 10 років банк був центром фінансових шахрайських дій. Повідомляється, що з нього вивели приблизно 5,5 млрд дол. Наразі навколо банку відбуваються судові тяжби. Залучення інвесторів допоможе проблеми вирішити та відновити прозору роботу фінустанови.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ