Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рада схвалила важливий законопроєкт про гуманітарну допомогу

Законодавчо закріплюється спрощення процедури ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги

Фото: Depositphotos

Верховна Рада ухвалила законопроект № 9111 про гуманітарну допомогу.

Про це повідомляє пресслужба Мінсоцполітики.

Міністерство соціальної політики як активний учасник роботи над законопроектом вітає та дякує за це рішення, адже законопроект містить низку важливих норм.

Ключове – законодавчо закріплюється спрощення процедури ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги.

На рівні Закону запроваджується електронна система обліку гуманітарної допомоги.

Відповідна платформа вже розроблена та тестується з 1 листопада. Запрошуємо долучатись до тестування!

Розширюється перелік отримувачів гуманітарної допомоги.

Раніше це могли бути зареєстровані в Україні благодійні фонди та громадські організації з визначеними напрямками статутної діяльності. Тепер до переліку додаються іноземні благодійні організації, представництва яких акредитовані в Україні. Також отримувачами можуть бути неприбуткові державні та комунальні установи, органи місцевого самоврядування, надавачі соціальних послуг.

Придбані благодійними організаціями за кордоном товари, які при ввезенні в Україну задекларовані як гуманітарна допомога, можуть бути визнані гуманітаркою. Ключова умова – їх безоплатна передача набувачам протягом 90 днів з дати перетину митного кордону.

До прикладу, це спрощує ввезення та облік дронів, турнікетів та інших товарів, які в Україні передаються безоплатно, а за кордоном купуються. Раніше гуманітарною допомогою могли визнаватись лише ті товари, що були безоплатно отримані від донора.

Унормовано порядок зміни отримувача та набувача гуманітарної допомоги, перерозподілу та повернення донору гуманітарної допомоги.

Передбачено можливість передавати транспортні засоби військовим як фізичним особам (набувачам) у якості гуманітарної допомоги.

До запровадження в дію електронної системи обліку гуманітарної допомоги норму щодо подання щомісячних звітів призупинено.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ