Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рада зробила крок до ліквідації ДАБІ

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект №5655, спрямований на комплексні зміни у сфері містобудування, та направлений на ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції.
Верховна рада України

Про це інформує УНН.

Зокрема, закон передбачає внесення проєктної документації на будівництво об’єкта та відомостей про неї до Реєстру будівельної діяльності Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Зазначається про перевірку проектної документації на будівництво об’єкта та відомостей про неї на їхню повноту, відповідність формату, логічність та достовірність автоматично програмними засобами Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Так, скасовуються дозволи для отримання права на будівництво та прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.

Повноваження з держреєстрації у сфері містобудівної діяльності покладають на:

  • нотаріусів;
  • посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної або міської ради, Київської, Севастопольської міської, районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, на яких покладено повноваження держреєстратора речових прав на нерухоме майно;
  • посадових осіб Держінспекції архітектури та містобудування - щодо об’єктів, на які поширюється дія ЗУ "Про державну таємницю", а також щодо реєстраційних дій, з яких прийнято рішення за наслідками адміністративного оскарження.

Розмежовуються повноваження органів містобудівного контролю та містобудівного нагляду.

Проект пропонує принцип альтернативності вибору, за яким замовник будівництва щодо низки об’єктів будівництва вправі сам обирати орган з містобудівного контролю.

Функції з державного містобудівного нагляду виконуватиме Мінрегіонбуд.

Для запобігання самочинному будівництву виконавчі органи сільських, селищних, міських рад з питань містобудівного контролю будуть здійснювати моніторинг.

Визначаються права та обов’язки основних учасників будівництва.

Закон розширює перелік інформації, яка накопичується у Реєстрі будівельної діяльності, а також розширюється перелік документів та дій, які створюються та вчиняються з використанням такого реєстру. Зокрема, у Реєстр будівельної діяльності будуть вносити відомості про містобудівний контроль.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ