Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Радіодиктант національної єдності 2024: приєднуйтесь до написання

До Дня української писемності та мови, сьогодні, 25 жовтня, відбудеться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.

Уперше радіодиктант пройшов 2000 року. До 2022 року включно радіодиктант відбувався 9 листопада (у 2019 році – 8 листопада). Радіодиктант називають наймасовішим флешмобом осені.

Диктант складається зі 100–120 слів. Текст для радіодиктанту замовляється спеціально. У ньому немає авторських знаків або суперечливих орфограм, але при тому їхня загальна кількість висока, тому написати радіодиктант без помилок не просто.

Початок радіодиктанту у п'ятницю, 25 жовтня об 11:00.

Де дивитися та слухати трансляцію радіодиктанту?

Радіодиктант транслюється на всіх платформах Суспільного — телебаченні, радіо та диджиталі:

Авторка цьогорічного радіодиктанту — Оксана Забужко

У 2024 році авторкою Радіодиктанту національної єдності стане Оксана Забужко, українська письменниця та есеїстка. Її найвідоміші твори: "Музей покинутих секретів" (2009) та "Польові дослідження з українського сексу" (1996).

Хто читає радіодиктант у 2024 році?

Читатиме текст письменник, музикант, екоактивіст і військовий Павло Вишебаба. Вишебаба мобілізувався до лав ЗСУ з початком повномасштабного російського вторгнення. Автор книги віршів "Тільки не пиши мені про війну", виданої у 2022 році.

"Мені здається, я досить добре говорю і люди зможуть розчути всі мої слова. Але я ще потренуюсь обов'язково", — сказав військовий.

Тема радіодиктанту 2024 року

Текст матиме назву "Магія голосу". За словами Забужко, тема цьогорічного диктанту "дуже симпатична".

Але традиційно вона не розголошується. У інтерв'ю Українському Радіо Оксана Забужко натякнула, що її текст буде подарунком до ювілею Українського Радіо, яке цьогоріч святкує свої 100 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ