Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

“Рапсодія Карпат”: у Львові представили фотовиставку священника Андрія Афтанаса

18 липня у Львівському музеї історії релігії представили фотовиставку “Рапсодія Карпат” поліграфіста, священника Андрія Афтанаса.
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/5

У фотовиставці “Рапсодія Карпат” представлено 65 робіт. 40 із них виконано цифровою технікою, а ще 25 – автентичною технікою фотодруку – цианотипією. Збір матеріалу для виставки тривав три роки у селах Ворохти і Дземброні Івано-Франківської області, а також в районах Козьмещика і Рахова Закарпатської області.

Як зазначають організатори виставки, у центрі робіт – карпатські гуцули – красиві, працьовиті, волелюбні. На світлинах бачимо старі хати, дітлахів, стадо овець та інші невидимі миті гуцульського життя. Свої роботи автор не підписує, бо не хоче «звужувати акценти, сприйняття», а примушує глядача самому визначатися, приймати рішення.

“Основною ідеєю і мотивацією в цьому творчому подвигу є бажання підтримати все українське культурне приємство життя. Приємство, яке є відповіддю тим, хто заперечує нашу культуру, наші традиції, нашу мову, нашу духовність і все українське. Це в глибині моя відповідь їм, що ми є, ми живі, творимо, маємо свою автентичну культуру, духовну, мистецьку. І ми зберігаємо це таїнство з покоління в покоління, передаючи в талантах у різних мистецьких сферах, у різних формах, передаючи те, що робили, чим працювали наші предки”, - розповів отець Андрій Афтанас під час відкриття фотовиставки. 

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/5

Спершу виставку планували представити 23 лютого 2022 року у Львівському палаці мистецтв. Проте через повномасштабне вторгнення росії в Україну проведення довелось відкласти. Сьогодні ж частини представленої експозиції могли вже побачити мешканці Рівного, Коломиї, Яремче, Івано-Франківська та Ужгорода. А львів'яни можуть відвідати виставку до кінця листопада цього року у Львівському музеї історії релігії. 

У коментарі для Гал-інфо отець Андрій Афтанас зазначив, що серед представлених робіт є і його улюблені, як-от портрет дівчини з Дземброні, яку він назвав Карпатською Джокондою, а також фотографія воронів, які злітають над хатою у Карпатах. Але в загальному, за словами автора, усі фотографії є цінними, унікальними, адже енергетично наповненими.  

“Кожне зображення тут є енергоресурсним. Я хотів би, щоб ми зайшовши сюди, в цей зал, вийшли з нього вже іншими людьми, які мають додаткову силу для того, щоб жити, і відповідати тому, хтось сьогодні заперечує нашу культуру, нашу самобутність. Ми не такі люди, щоб ми так просто здалися. Нас не побороти”, - додав отець Андрій. 

Додамо, що Андрій Афтанас – настоятель храму Різдва Богородиці ПЦУ у смт. Щирець (Пустомитівський район, Львівської області). Отець Андрій неодноразово брав участь у всеукраїнських та міжнародних фотоконкурсах та здобував у них нагороди. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ