Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

рф ігнорує серйозні проблеми зі здоров’ям політвʼязня Азамата Еюпова

рф ігнорує серйозні проблеми зі здоров’ям Кримськотатарського активіста з Білогірська Азамата Еюпова.
Азамат Еюпов. Фото: Кримська солідарність

Про це повідомив Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець, - інформує Офіс Омбудсмана України.

Кримськотатарського активіста з Білогірська Азамата Еюпова, засудженого до 17 років позбавлення волі за сфабрикованою справою, незаконно етапували до Челябінської області, у в’язницю Верхньоуральська.

І це незважаючи на те, що в СІЗО чоловік переніс чотири ішемічні інсульти, в нього повноцінно не функціонує права нога, а пересуватися під час етапування йому допомагали співкамерники.

Упродовж майже півтора року увʼязнення Азамат Еюпов не отримує кваліфікованої медичної допомоги. Ще в липні минулого року адвокату вдалося добитися обстеження в приватному медзакладі за кошти родичів. Тоді незалежні лікарі повідомили, що Азамат потребує термінової госпіталізації. Однак окупанти ці вимоги проігнорували.

Ненадання належної медичної допомоги українським громадянам, яких РФ незаконно утримує у вʼязницях, має системний характер, відповідно до Женевської конвенції прирівнюється до катувань і порушує невід’ємне право – на життя.

Зі 186 кримських політвʼязнів щонайменше 30 осіб потребують негайної меддопомоги, серед них - 25 кримських татар!

"Світова спільнота має рішуче реагувати на кричущі порушення Російською Федерацією норм міжнародного гуманітарного права та вимагати негайного звільнення всіх незаконно ув’язнених українських громадян!",- наголосив Омбудсман.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ