Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

РФ заблокувала обмін полоненими

Зустріч ТКГ у Мінську
Зустріч ТКГ у Мінську
Зустріч ТКГ у Мінську
Зустріч ТКГ у Мінську
Зустріч ТКГ у Мінську
Зустріч ТКГ у Мінську
1/3
РФ заблокувала обмін полоненими, який мав відбутись 27 грудня. Про це написала перший віце-спікер парламенту, уповноважена Президента України з мирного врегулювання на Донбасі Ірина Геращенко, на своїй сторінці у Facebоok.

"Маленька українська делегація в Мінську під керівництвом нашого представника в ТКГ Євгена Марчука і в Тристороній групі, й в чотирьох робочих підгрупах поставила вимогу демілітарізаціі і деокупації Азовського та Чорного морів , Керченської протоки і нагадала про відповідну резолюцію Генасамблеї ООН, прийняту 17 грудня", -пише Ірина Геращенко.

Як зазначила Геращенко, на ТКГ Є. Марчук звернувся до ОБСЄ з пропозицією негайно розпочати постійний моніторинг безпекової ситуації в акваторії Керченської протоки, Азовського і Чорного морів, нагадав, що мандат СММ ОБСЄ розповсюджується на всю територію України, отже, й на Крим, й на ділянки украіно- російського кордону. Й запропонував встановити постійний пункт моніторингу СММ ОБСЄ в Керчі.

"Росіяни поводилися як завжди. Минулого засідання представник РФ в ТКГ Б. Гризлов, як тільки ми підняли питання Азова і негайного звільнення моряків, вийшов з засідання. Цього разу взагалі не приїхав- бо немає що відповідати на очевидні питання. Тому РФ була представлена іншими дипломатами", - вказала віце-спікер.

Також Ірина Геращенко підкреслила, що в питанні звільнення заручників і політв’язнів- жодного прогресу, бо на всі наші компромісні пропозиціі отримано відмову. Під час переговорів між рядками читалося, що РФ не готова до жодних конструктивних кроків і компромісів. Так само заблоковано пошук зниклих.

"На економічній підгрупі(де Україну представляє Ігор Веремій і експерти МінТОТ) підняли питання ремонту водогону в Торецьку ( на прохання жителів цього міста). Й сподіваємося , режим тиші сприятиме проведенню ремонтних робіт, що 190 тисяч жителів Торецька на свята будуть з водою . Також наші представники підняли питання української власності на окупованих територіях, зокрема, негайної передачі вкрадених в Укрзалізниці вагонів, в тому числі куплених за кредити ЄБРР. А також необхідності вирішення питання власності фізичних осіб, яка зараз грабуються мародерами і незаконно переписується на інших осіб. 
Наша маленька делегаці в Мінську жорстко відстоює національні інтереси. Але ми розуміємо, що попри всі наші зусилля, досягти прогресу в умовах блокування всіх ініціатив з боку РФ - неможливо. Це не привід опускати руки, навпаки, ми й далі боротимемося за мир. На умовах відновлення територіальної цілісності і суверенітету України, а не на умовах Кремля, здачі національних інтересів і капітуляції", - додає Ірина Геращенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ