Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Рідкісні звукозаписи видатної піаністки Марії Крушельницької тепер доступні в інтернеті

Відновлення музичної спадщини: рідкісні звукозаписи видатної піаністки Марії Крушельницької тепер доступні в інтернеті.

Шанувальники класичної музики отримали можливість ознайомитися із унікальними роботами видатної вітчизняної піаністки.

Культурний портал Експеримент опублікував майже всі звукозаписи української піаністки Марії Тарасівни Крушельницької:

Концерти для фортепіано з оркестром Й. Брамса.

Концерти С. Людкевича, Р. Сімовича, В. Барвінського.

Усі твори для фортепіано Л. Ревуцького, М. Колесси.

11 етюдів у формах старовинних танців В. Косенка.

Добірки п’єс С. Людкевича, А. Кос-Анатольського, Б. Фільц, В. Барвінського та Н. Нижанківського.

Більшу частину творів серед них узагалі не можна більше ніде почути. Але головне – неповторна інтерпретація, цінна як глибоким розумінням змісту української музики, стилю кожного композитора, так і незрівнянним мистецьким обличчям самої виконавиці.

Реалізацією цього проєкту займалася команда порталу Експеримент разом із музикознавицею та педагогинею Наталаією Кашкадамовою.

Герман Гошкадор, головний редактор порталу Експеримент, зазначає: "Всі альбоми Марії Тарасівни - унікальні. Ми були у захваті, коли отримали для опрацювання її компакт-диски, а головне - раритетні платівки "Станіслав Людкевич. Вибрані фортепіанні твори" та "Фортепіанні твори Левка Ревуцького у виконанні Марії Крушельницької". Насамперед ми зайнялися їх оцифруванням. Після того створили на сайті офіційну сторінку Марії Тарасівни (https://md-eksperiment.org/category/maria-krushelnytska), де зібрали її фотографії, біографічні данні, рецензії, статті та спогади. Наступним кроком було створення ютуб-сторінки піаністки. Ми задоволені отриманим результатами. Популяризувати творчість таких талановитих музиканток - честь для нас".

Музикознавиця та кураторка проєкту Наталія Борисівна Кашкадамова говорить про внесок Марії Крушельницької у світ музики:

"Марія Крушельницька – піаністка, педагогиня, музично-громадська діячка, редакторка творів багатьох українських композиторів. Вона стала першовиконавицею творів І. Драґо, М. Колесси, С. Людкевича, Р. Сімовича, А. Кос-Анатольського, Б. Фільц. Починаючи з 1960-х років, вона підготувала і вперше виконала серію монографічних концертів з музики В. Косенка, Л. Ревуцького, С. Людкевича, М. Колесси, Н. Нижанківського, М. Лисенка, А. Кос-Анатольського, а також твори В. Барвінського, Я. Степового, А. Штогаренка, М. Скорика, І. Шамо та ін.".

Запрошуємо відвідати офіційний канал Марії Тарасівни Крушельницької в ютубі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ