Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові провели екскурсію по визначальних місцях Соломії Крушельницької

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/5
У Львові провели першу екскурсію «Соломія Крушельницька – львів’янка світової слави» місцями видатної співачки. Про це повідомляє ЛМР.

Відвідувачі змогли дізнатись більше про життя, навчання та творчість Крушельницької у Львові та побачити місця, які стали для неї визначальними. Це перша екскурсія приурочена до дня народження видатної оперної співачки, який відзначатимуть 23 вересня.

Під час екскурсії учасникам розповіли про життя, творчість та вподобання Соломії Крушельницької. Прогулялись від будинку, в якому жила співачка, до оперного театру, який сьогодні носить її ім’я та музичної академії.

«Екскурсія сподобалось надзвичайно. Хоча багато інформації в нас вже, можливо, й  було, але додалось нової. Ми пройшлися не тільки своїми улюбленими вулицями, а, в першу чергу, улюбленими вулицями і місцями, де була наша Соломія – неперевершена світова і львівська зірочка. Вона була і залишається такою неперевершеною, особливо в опері “Мадам Баттерфляй”», – розповіла відвідувачка екскурсії Ніна Грабовська.

У понеділок, 23 вересня, у день народження української співачки світової слави Соломії Крушельницької, музично-меморіальний музей її імені підготував низку подій: унікальна виставка просто неба, концерт відомої співачки та піші екскурсії.

«Це буде основний день святкування. В нас буде мобільна виставка у парку Франка, у ротонді. Це дуже близько до її будинку, де розміщений музей. Цей день буде дуже насичений, тож ми запланували багато заходів. Це будуть і кураторські екскурсії, ще одна піша екскурсія місцями Соломії Крушельницької. Також ввечері буде дуже красивий камерний концерт від Софії Соловій.

Події в парку будуть безкоштовними. Туди зможуть потрапити всі охочі. Ми сподіваємось побачити багато сотень людей, які почують про Крушельницьку і побачать унікальну виставку», – розповів директор музею Тарас Демко.

Відтак у понеділок, 23 вересня, львів’яни вперше зможуть побачити модульну виставку у альтанці-ротонді в парку імені Івана Франка «Ґранд-тур. Соломія Крушельницька: українська примадонна світових сцен», яка буде доступна для огляду та супроводжуватиметься кураторськими екскурсіями впродовж дня – з 12:00 до 18:00. Вхід на виставку вільний.

Також запланована ще одна піша екскурсія містом із науковицею Данутою Білавич, яка розповість про місця, де мешкала, навчалася та виступала славетна співачка. Екскурсії «Соломія Крушельницька – львів’янка світової слави» відбуватимуть 21 вересня (субота) о 15:00 та 23 вересня (понеділок) о 13:00. Місце збору – Меморіальний музей Соломії Крушельницької у Львові (вул. С. Крушельницької, 23). Квитки доступні за посиланням.

Завершуватиме 152-у річницю з дня народження артистки концерт відомої оперної виконавиці Софії Соловій із творів, які були у репертуарі Соломії Крушельницької. Концерт відбудеться 23 вересня о 19:00. Квитки можна придбати тут: https://widget.kontramarka.ua/uk/widget512site13746/widget/show/20342

Представників ЗМІ, незалежних фотографів та блогерів запрошують на відкриття виставки «Гранд-тур. Соломія Крушельницька: українська примадонна світових сцен», що вперше буде представлена у Львові у 152 річницю з дня народження співачки.

Коли: 23 вересня о 12:00

Де: Альтанка-ротонда парку Івана Франка (навпроти головного корпусу університету імені Івана Франка)

Довідка

Виставку «Ґранд-тур. Соломія Крушельницька» спеціально створили минулого року, за підтримки Українського культурного фонду, аби розповісти про тріумф українки на оперній сцені для іноземної аудиторії оперного Фестивалю Пуччіні в Італії. Цього року її вперше презентують в Україні: за підтримки Фундації ЗМІН виготовили україномовний варіант виставки, який представили спочатку у Тернополі, а тепер у Львові – містах пов’язаних із життєвим шляхом співачки.  

Виставку втілюють команда Музичного-меморіального музею Соломії Крушельницької та український медіахудожник Сергій Петлюк. Вона висвітлює життєвий і творчий шлях славетної української сопрано. Особливістю є багатошаровість конструкції, що поєднує інформаційні матеріали про кар’єру та життєвий шлях всесвітньовідомої артистки, унікальні архівні фотографії та аудіозаписи. Для опрацювання і покращення фотопортретів співачки використана технологія штучного інтелекту. Відвідувачі виставки також мають змогу почути голос української сопрано, відсканувавши QR-код: понад столітні архівні записи арій з опер «Мадам Баттерфляй» Дж. Пуччіні та «Валькірія» Р. Ваґнера у виконанні Крушельницької.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ