Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Роман Проць: Якісні зміни в арбітражі зможе дати лише системна робота

1/3
Матчами першого туру Бізнес-ліги стартував зимовий футзальний сезон 2017/18 під егідою Асоціації футзалу Львівщини.

Початку нового сезону передувала клопітка праця щодо вдосконалення усіх ланок Асоціації. Виконком АФЛ, який відбувся минулої п’ятниці, затвердив низку рішень, що мають на меті покращення якості проведення змагань з футзалу як у сьогоденні, так і в найближчій перспективі. Одним з таких напрямків є вдосконалення структури арбітражу та спостереження за ним футзальних змагань на теренах Львівщини. Нагадаємо, що Виконком АФЛ затвердив нову структуру арбітражу і призначив її куратором знаного українського фахівця, члена Комітету арбітражу Асоціації футзалу України Романа Проця.   

Романе Омеляновичу, вболівальники зі стажем добре пам’ятають Вас арбітром всеукраїнського рівня. Скільки років Ви працюєте у футзалі?  

У мене більш, ніж 20-річний досвід арбітражу на найвищому українському рівні. У 2015 році я захистив кандидатську дисертацію і працюю доцентом кафедри спортивних дисциплін Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка та виконую функції спостерігача арбітражу на поєдинках Екстра-ліги України.  У вересні цього року був спостерігачем арбітражу матчу за Суперкубок України, а мої вихованці брати Олег та Орест Дуцяки дебютували на рівні Чемпіонату України з футзалу серед команд Екстра-ліги. Мені, як наставнику і ментору це, звісно, дуже приємно, оскільки Орест Дуцяк дебютував, як арбітр Екстра-ліги у 19 років, а прийшов до мене у школу молодого арбітра в дванадцятирічному віці.

Виконкому Асоціації футзалу Львівщини Ви запропонували затвердити нову структуру системи арбітражу, яку в підсумку погодили, і Вас обрали її куратором.

Я б не сказав, що ця система є новою. Як показує практика, вона успішно діє не тільки у футзалі, а й у футболі. Маючи у своєму активі і п’ятирічний досвід управлінця (очолював відділ фізичної культури та спорту дрогобицької міськради) я не тільки запропонував затвердити цю структуру, а й взявся до кадрового підсилення. Одразу запропонував виконкому затвердити оновлений склад Комітету арбітражу АФЛ з одинадцяти осіб, які працюватимуть в чотирьох комісіях у відповідних напрямах роботи. Я твердо переконаний, що тільки системна робота зможе дати  якісні зміни в арбітражі футзальних змагань на Львівщині…

Ставши куратором системи арбітражу АФЛ, майже одразу Ви провели перший етап атестації для арбітрів та спостерігачів.

Так. Оновлений склад КА АФЛ провів перший етап атестації кандидатів в арбітри і спостерігачів-делегатів для включення їх у відповідні реєстри АФЛ і допуску до змагань з футзалу на теренах Львівщини. Частина кандидатів успішно склала іспит з теоретичної підготовки  та  відео-тесту з ігровими епізодами і вже отримала допуск до проведення змагань. Тим, хто не показав належної підготовки або був відсутнім з поважних причин, КА АФЛ пропонує пройти черговий етап атестації, який відбудеться у понеділок, 30 жовтня, о 16 годині в приміщенні Асоціації футзалу Львівщини (м. Львів, вул. Міцкевича, 8, 5-ий поверх).
           
З Ваших слів зрозуміло, що нова система арбітражу АФЛ приведе у майбутньому до позитивних змін.

Я б сказав якісних змін. На жаль, в останні роки арбітраж на Львівщині не мав жодного росту. Аж ніяк не хочу сказати, що він деградував, але зміни були необхідні. Думаю, вони реальні за 3-5 років, коли зможемо побачити плоди того, що ми посіємо зараз. Також дуже активно зараз працюватимемо у напрямку навчання молодих хлопців. Їх поступово набираємо до своєї обойми і готові з ними ділитися досвідом. Важливо те, що вони є і бажання вчитись у них також присутнє.

На фото: Під час роботи навчального семінару-атестації

Асоціація футзалу Львівщини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ