Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Росія будує Керченський міст з токсичного піску

В окупованому Криму росіяни видобувають пісок для будівництва Керченського мосту безпосередньо з дамби Нижньо-Чурбашського хвостосховища, де зберігалися отруйні відходи підприємства "Камиш-Бурунський залізорудний комбінат", - Еспресо.

Про це повідомляє сайт міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Нижньо-Чурбашське хвостосховище - спеціальна споруда для безпечного зберігання токсичних речових, що експлуатувалася з 1968 року. Воно призначалося для збору отруйних відходів збагачення бурозалізнякових руд Камиш-Бурунського залізорудного комбінату. Скидання пульпи в хвостосховище припинили в 1994 році разом із роботою Камиш-Бурунського залізорудного комбінату.

За даними міністерства, окупаційна влада Росії наразі використовує отруйні відходи для будівництва Керченського мосту та цивільного будівництва. Площа ділянки видобутку - 64288 м2 або 6,43 га (довжина – 860 м, ширина – до 75 м). У міністерстві стверджують, що під час видобутку та траспортування токсичний пісок неминуче потрапляє у повітря, а атмосферні опади вимивають отруту через зруйновану дамбу до акваторії Чорного моря.

"Вибірка піску з токсичного хвостосховища поблизу м. Керч є прямим порушенням окупаційною владою екологічного законодавства. Крім того, проведення таких робіт створює надзвичайну ситуацію та загрожує здоров’ю людей і екології Чорного моря", - заявляють в МінТОТ.

Так, за даними відомства, кількість миш’яку перевищує гранично допустиму концентрацію в 500 разів, вміст сурми втричі перевищує максимальну норму, ванадію – в 3,5 рази, хрому – в 1420 разів, фосфору та заліза - у 341 і 370 разів відповідно. В піску дамби, що межує з відходами, вміст миш’яку в 377 разів вище гранично допустимої концентрації.

За результатами аналізу аерофотозйомки станом на кінець 2017 року на зазначеній ділянці є ознаки продовження видобутку піску.

Еспресо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ