Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Росіяни живуть ілюзією контролю ситуації на Запорізькій АЕС — Галущенко

Російські окупанти не проводять роботи, що необхідні для підтримки нормального функціонування обладнання на тимчасово захопленій Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС).
Міністр енергетики України Герман Галущенко

Так, на станції спостерігається "деградація устаткування", адже ЗАЕС вже тривалий час не працює в українській енергосистемі. Тож нині "росіяни живуть ілюзією контролю ситуації".

Про це сьогодні, 11 січня, під час поїздки до Запоріжжя повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, пише Суспільне

"Ситуація розвивається погано і це констатуємо не тільки ми, це констатують і експерти МАГАТЕ, які постійно присутні на станції. Нещодавно, експертів агенції не допустили до реакторних залів, а це означає, що вони ховають реальний стан справ", — підкреслив міністр.

Так, за його словами на станції спостерігається "деградація устаткування". Адже ЗАЕС не працює в енергосистемі України з 2022 року:

"Для такого складного устаткування, як для атомної станції, треба проводити постійні роботи з точки зору підтримання роботи. Оскільки вони не проводяться — це призводить до деградації. І те, що ми всюди говоримо, що ... росіяни живуть ілюзією контроля ситуації на Запорізькій АЕС" .

Також за словами міністра енергетики аби робити прогнози щодо подальшої роботи Запорізької АЕС, треба розуміти, чи буде станція в робочому стані після повернення Україні

"Безумовно, навіть сьогодні для того, щоб почати роботу, навіть, на одному блоці на станції потрібно проводити величезну роботу. Також не забувайте, ситуація з Каховкою вона теж впливає на роботу атомної, тому ситуація дуже складна", — наголосив він.

Щодо можливості перепідключення АЕС до енергетичної системи рф, то Герман Геращенко відповів наступне:

“Це мрія росіян. Але я не бачу, як вони можуть це зробити технічно"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ