Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Російськомовних українців агітують називатися росіянами під час перепису-2012

Під час всеукраїнського перепису населення 2012 громадян України питатимуть про рівень доходів. Ця новина, яку днями озвучив прем'єр Микола Азаров, несподівано підірвала інформаційний простір: багато хто вирішив, що таким чином податкова хоче проконтролювати доходи громадян.

Однак виявилося, що податкова тут абсолютно ні до чого.

«Для прогнозування споживчого ринку важливо знати самооцінку громадян, хто до якої категорії споживачів себе відносить. Тому внесення такого питання у перепис цілком обґрунтоване, - сказала нардеп-економіст з опозиційного НУНС Ксенія Ляпіна. - А соціологи знають, як зробити так, щоб питання не вселяло побоювання у людей».

Рівень доходів - єдине нововведення, яке буде в майбутньому переписі. До речі, попередній проводився в 2001 році, тому наступний очікували в 2011-му, але в 2008-му постановою Кабміну Юлії Тимошенко перепис перенесли на 2012-й.

За словами Ляпіної, перепис важливий з погляду бюджетного планування: наприклад, для Міносвіти - щоб робити запит на певне фінансування місць у школах, і Мінсоцполітики - щоб розуміти, скільки пенсіонерів додасться наступного року.

Але в останні роки дані перепису-2001 активно використовувалися і в гуманітарних дискусіях: так, націоналісти наполягали на панівних позиціях української мови тому, що 77% громадян назвали себе українцями. І тоді ж серед регіоналів і комуністів виникла ідея - пропагувати серед російськомовних ідею назвати себе під час перепису-2012 росіянами, щоб вибити з рук націоналістів аргумент про українців як єдиної державотворчої нації.

«Це здорова ідея, - говорить нардеп-комуніст Євген Царьков. - Треба пояснювати людям, що якщо вони стоять на позиціях захисту російської мови, то повинні зробити щось для цього. Приміром, на підставі того, що за підсумками перепису-2001 Одеську область назвали україномовною, в Одесі за Ющенка залишилося всього дві російські школи! Втім, після 5-7 років українізації, коли українська мова стала викликати відторгнення, я думаю, роз'яснювати особливо і не потрібно».

А ось нардеп-регіонал Олег Царьов вважає інакше: «Сенсу немає. Можна записатися хоч турками, але якщо буде така політика, як за Ющенка, нічого не допоможе. Тому треба просто добитися того, щоб російська стала другою державною», повідомляє Сегодня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ