Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

РПЦ: у 2012 Калашников написав листа-покаяння

Творець автомата АК-47 Михайло Калашников за півтора року до смерті написав листа патріарху Кирилу, в якому розкаявся в тому, що створив найвідомішу у світі стрілецьку зброю.

У Московській Патріархії розповіли ВВС, що ще тоді відповіли на лист конструктора- зброяра.

Відсканований документ був опублікований газетою "Известия". За словами журналістів, лист було передано до редакції якоюсь особою, близькою до конструктора, яку вони відмовилися назвати.

Лист написаний не від руки - його надрукували на комп'ютері, і Михайло Калашников тільки підписав його.

Як розповів журналіст "Известий" Денис Тельманов, який працював з листом, конструктор, можливо, писав його не сам, і його могли записати з його слів священники, які відвідували літнього Калашникова вдома.

У тексті послання Калашников називає себе православним християнином, автомат АК-47 - диво-зброєю, а американців часів Холодної війни - друзями радянських людей.

Калашников за життя кілька разів публічно висловлював жаль з приводу того, що він прославився завдяки створенню зброї.

"Мій душевний біль нестерпний, одне і те ж нерозв'язне питання: якщо мій автомат позбавляв людей життя, значить і я, Михайло Калашников, дев'яносто трьох років від народження, син селянки, християнин і православний за вірою своєю, винен у смерті людей, нехай навіть ворога?" - йдеться в листі.

"Виходить якийсь вічний двигун, який я так хотів винайти в молоді роки. Світло і тінь, добро і зло - дві протилежності одного цілого, не здатного існувати одне без одного? І невже всевишній все так влаштував? І людству животіти вічно в такому співвідношенні?" - пише конструктор.

Калашников пише про те, як став віруючою людиною завдяки друзям, про те, як виступив проти будівництва музею свого імені в Іжевську, і підтримав ідею відновлення Свято-Михайлівського храму, підірваного в 1930-х роках.

Михайло Калашников помер 24 грудня в Іжевську у віці 94 років.

Більше місяця він перебував у реанімації з діагнозом "шлункова кровотеча", а раніше в 2013 році проходив лікування в Москві.

Найвідоміший з автоматів Калашникова - АК-47 - був взятий на озброєння в СРСР в 1949 році.

За приблизними підрахунками, в світі налічується близько 100 млн одиниць автоматів і кулеметів сімейства АК або їхніх копій, причому багато країн випускали і випускають цю зброю без ліцензій.

Автомати Калашникова використовуються силовими відомствами понад 100 країн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ