Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

СБУ ліквідувала міжобласний підпільний «паспортний стіл»

Служба безпеки заблокувала міжрегіональну схему серійного виготовлення і продажу підроблених українських документів.

У результаті спецоперації у Вінницькій, Львівській, Одеській, Харківській і Донецькій областях затримано організатора та 8 спільників злочинної групи. Серед них – колишній посадовець розформованої міліції. Зловмисники пропонували своїм клієнтам фальшиві паспорти, посвідки на тимчасове проживання в Україні та посвідчення водіїв.

Вартість підробки становила від 8 до 14 тис. грн за «документ». Сума залежала від його типу і терміновості виготовлення. Враховуючи сотні «замовлень», щомісяця ділки отримували «прибуток» до 6 млн грн.

За наявними даними, серед основних клієнтів «сервісу» були й іноземці, які на підставі фейкових документів хотіли легалізуватися в Україні або виїхати до Євросоюзу. Незаконну діяльність організували декілька мешканців Одеси. А підпільний цех вони облаштували у своїх спільників – у спеціально орендованій квартирі у середмісті Львова.

Для пошуку клієнтів створили «рекламну» сторінку в Інстаграм, де пропонували власний перелік нелегальних «послуг». Готову «продукцію» розсилали по регіонах своїм спільникам, які надалі переадресовували її на поштові адреси «замовників». Середній обсяг разової «оптової партії» підроблених документів в одну область становив від 100 до 500 одиниць фальшивок.

При понад 30 обшуках на підпільному «виробництві», у місцях зберігання та фасування підробок, а також за адресами проживання фігурантів виявлено:
▪бланки фальшивих документів;
▪обладнання для нанесення голографічних захисних елементів;
▪мобільні телефони та комп’ютери з доказами злочинних дій;
▪печатки і штампи, які використовували у незаконній діяльності;
▪іноземну валюту, отриману від злочинної діяльності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ