Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Select Суперліга Львівщини: думки президентів клубів

Поки у найвищому футзальному дивізіоні Львівщини пауза, інформаційна служба Асоціації футзалу Львівщини поспілкувалася із керівниками кожного з шести клубів-учасників Суперліги.

Кожна із розмов видалася дуже захопливою та ексклюзивною. Пропонуємо і вам ознайомитись із тим, що говорили очільники команд – у матеріалі нижче.

Андрій Каніцький («NG Metal»)

Про повернення до змагань АФЛ. Для початку слід відповісти на запитання, чому наша команда кілька сезонів не брала участі у турнірах під егідою АФЛ. Я особисто був не згоден з організаторами аматорських змагань АФЛ стосовно деяких питань по розвитку нашого виду спорту, тому не мав бажання вкладати кошти команди у ці змагання. З приходом до керівництва нових організаторів у нас із ними був тривалий діалог щодо їхнього бачення розвитку аматорського футзалу на Львівщині. Під час цих розмов я побачив, що ці хлопці дійсно хочуть зробити якісний та конкурентний продукт, тому це був один з плюсів, який переконав мене повернути команду під егіду АФЛ. Іншим фактором став цілком негативний в плані організації зимовий сезон 2022/23, який команда провела під егідою іншої компанії. Можна сказати, що ми втратили цей сезон, і знову ставати на ці граблі бажання не було. Звісно, важливим став той факт, що в літній сезон 2023 під егідою АФЛ заявилися наші давні друзі, з якими разом ми проводимо вже не перший сезон – команди «NiceGuys» та «Штурм». Цю насичену конкуренцію хотілося і далі продовжувати. Сукупність усіх цих складових і вилилася в остаточне рішення повернути команду у змагання під егідою АФЛ.

Про кадрові особливості команди. В нашій команді чітко поділені функції, за які відповідають президент, тренер, адміністратор тощо. Питанням формування складу повністю займається тренер Василь Денис. Тільки він несе відповідальність за результат. Я вважаю, що на початку своєї роботи в нашій команді тренер зробив ставку на досвідчених гравців, бо на той час він лише завершив свої професійні виступи за «Енергію» і не дуже добре був знайомий з аматорським футзалом Львівщини. Втім, така ставка практично відразу дала свій результат – команда почала боротися за найвищі місця в першостях Львівщини, влітку тричі поспіль ставала чемпіоном. Тим не менш, з роками гравці не молодшають, і рано чи пізно команда потребує омолодження. Саме цим ми зараз і займаємося: в команді з’явилися перспективні молоді гравці, які поруч зі справжніми ветеранами складають сьогоднішню основу колективу. Процес омолодження ще не зупинився. Впевнений, що він триватиме й надалі.

Про дії у випадку перемоги в Суперлізі. Трохи незвично буде відповідати вже зараз, адже попереду ще ціле коло змагань. На мою думку, зараз ми від чемпіонства ще далі, ніж були перед початком сезону. Утримати лідерство –набагато важче, ніж забратися на вершину «турнірки». Відразу зазначу, що нічого екстравагантного не обіцяв ні команді, ні собі особисто в разі виграшу нами чемпіонату. Як я зазначав вище, команда вже не раз вигравала літню першість, тому перемога, якщо вона стане реальністю, не стане якоюсь особливою. В такий час усіх українців цікавить дещо інша перемога. Тільки після неї можна буде організувати щось особливе. Якщо ж більш конкретно, то перед чемпіонатом хлопці були ознайомлені з усіма фінансовими вигодами в разі тріумфу. Ці умови обов’язково будуть виконані. Звісно, не обійдеться і без святкування, яке однозначно стане незабутнім. Втім, стрибати з парашутом чи стригтися «під нуль» в разі «золота» в чемпіонаті не планую.

Роман Палідович («Галицька здоба»)

Про парадокс виступів у минулому зимовому сезоні. У минулому сезоні всіх цікавило питання, чому на всеукраїнській арені виступаємо більш успішно, ніж на регіональному рівні. У відповідь можу сказати, що такі реалії аматорського футзалу. Ми були заручниками ситуації. Хтось не встигав відповідно до робочого графіку, хтось вирушав грати за інші команди і так було доволі часто. Ситуація в країні спонукає усіх оперативно розставляти пріоритети. Коли ж почали виступи у Кубку України, то десь нам щастило, десь заслужили, десь більше тим займалися. На чемпіонат області довелося махнути рукою. В окремих матчах побачили, що все сиплеться і направили свої сили та енергію в інше русло. Не шкодуємо про таке рішення. Аматорському колективу дійти до Фіналу Восьми Кубка України – насправді дуже хороше досягнення.

Про появу другого складу «Галицької здоби» на літній чемпіонат. У другому колі зимового чемпіонату за нас фактично грали молоді хлопці. Зрозуміло, що вони були ще недосвідченими, тому захотіли спершу зробити команду U-20, як зазначав про це наш тренер в одному з інтерв’ю. Втім, ближче до сезону сталося так, що половина того складу розійшлася. Долучили досвідчених виконавців і сталося вже так, як сталося. Хотіли, щоб хлопці грали, здобували досвід і, можливо, хтось із них колись підсилив «Галицьку здобу» вже на вищому рівні. На сьогоднішній день, крім того, другий склад поповнюють ті виконавці, які десь достатньо ігрового часу не отримують у стані основної команди.

Про подальші плани команди. У нас у планах – завжди перемагати. Це не просто слова. Останнім часом трішки недопрацьовуємо у цьому контексті, але наполегливо рухаємось до виконання цієї мети. По складу у нас дуже непогана команда, але моментами щось іде не так. Втрачаємо очки, немає гравців. Втім, знову ж повертаємося до того, що це аматорський футзал. У крайньому турі наш голкіпер виконував функції польового гравця. Це красномовний факт.

Про Суперлігу Львівщини. Якщо порівнювати літній чемпіонат із минулим зимовим, то цей значно слабший. Хотілося б 8 команд, як це було взимку. За таких умов інтрига зростає, цікавіше і партнерам, і всім решту. Сподіваюся, на наступний сезон повернемося до такого формату.

Юрій Будзар («Nice Guys»)

Про історію та плани колективу. Історія команди «Nice Guys» починається ще із часів колективу «DevPlanet». Кістяк нинішнього складу був саме у тій команді. Згодом відбувся ребрендинг і з’явився «Nice Guys». Про якісь професійні цілі існування команди на сьогоднішній день важко говорити. Все залежить від умов, від стану в країні.

Про успішний минулий сезон. Так, у минулому сезоні нам вдалося вийти на дуже серйозний рівень, зіграли у плей-оф Першої ліги України. Ми йшли до цього, хотіли, тренувалися і досягнули. Ще раз нагадаю, що команда – не нова. Якщо є стабільний склад і хороший тренер – результат рано чи пізно прийде. Успіх було досягнуто в комплексі.

Про виступи у літньому чемпіонаті. У нинішній Суперлізі, можливо, ми не демонструємо ту гру та результати, до якої привчили своїх вболівальників. Втім, у нас був дуже насичений рік. Мабуть, у Львові нема такої команди, яка провела б у минулому сезоні стільки матчів, як ми. Грали в Кубку Nice Guys, Кубку АФЛ, Кубку України, двох чемпіонатах ще й у Першій лізі України випробували свої можливості. Було важко і логічно, що десь хлопці не встигли відновитись від такого щільного графіку. Робимо більший акцент все ж на зиму, але падати нижче свого рівня не будемо однозначно. Продовжуємо боротись за чемпіонство і у літньому чемпіонаті.

Про змагання поточної Суперліги. Рівень чемпіонату Суперліги чудовий. Єдине зауваження, що десь трішки команд, можливо, небагато. Загалом, змагання хороші. Найголовніше те, що сезон взагалі почався. У ситуації, яка на сьогоднішній день склалася в країні, дуже важко організувати та провести подібний турнір. Сподіваюся, що перед зимовим сезоном зберемося усі разом, подумаємо як усе зробити ще краще і продовжимо рух вперед.

Назар Лех («Штурм»)

Про спільне із АК «Старява» та особливості складу. «Штурм» – команда, яка побудована на базі АК «Старява». Свого часу зрозуміли, що колективу потрібне перезавантаження, тому «Штурм», можна сказати, ребрендинг «Старяви». Зміни пішли на користь. Як у «Старяві», так і в «Штурмі» команда будувалася на основі тих гравців, які просто люблять футзал. Можливо, не всі зі складу є професійними виконавцями, але хочуть такими стати. Колектив побудований на аматорах, які приходять та віддають себе цій справі. Нам подобається такий ритм, щотижня черпаємо позитив до наступної гри або ж тренування. Це змога для кожного з нас відволіктися від якихось буденних турбот і певною мірою випробувати самих себе, зрозуміти, що під силу. Секрет згуртованості полягає у тому, що кожен з нас приходить робити те, що любить.

Про мотивацію виступів. Стосовно нашої мотивації, то вона може бути різною. Інколи це елементарно зводиться до якихось посиденьок разом. Є, крім того, багато матчів, на які команду не потрібно додатково мотивувати. Кожен розуміє вагу окремо взятого поєдинку. Є також команди, на які зайвий раз налаштовуватись не потрібно. Ігор у нас насправді багато у найрізноманітніших турнірах. Насамперед заслуга мотивації команди – в руках тренера. Перед кожною грою Юрій Цибик знаходить правильні слова для кожного із гравців, щоб команда боролася за кожен м’яч, щоб догравали кожен момент до останнього.

Про виступи у Суперлізі. Насамперед хочемо подякувати Богу і ЗСУ, що взагалі маємо змогу виступати на майданчику і займатися тим, що любимо. Стосовно рівня змагань, то цього року він нам дуже подобається і насправді є дуже хорошим. У жодній грі аж до самого завершення не маєш уявлення про відвертого фаворита та андердога. Всі команди приблизно рівні. Це великий плюс цього чемпіонату. Звісно, хочеться, щоб футзал розвивався. Хочеться, втім, щоб з’являлися нові команди із новими гравцями, а амбітні колективи із нижчих ліг заявлялися сюди більш сміливо. Сподіваємося, що вже на зимовий чемпіонат учасників буде ще більше, щоб турнір був більш захопливим, щоб ігри були ще більш запальні. В цьому буде лише позитив для розвитку футзалу на Львівщині.

Андрій Тодощук (КІВС «Енергія-2» – «Меркурій»)

Про заснування команди. З метою збереження команди, а також враховуючи те, що основна частина гравців завершила свої виступи у футболі, на перспективу ми об’єдналися разом із КІВС «Енергією». Усе для того, щоб розвивати молодь і далі вже через якийсь певний період повернутись до проекту «Меркурія».

Перспективи літнього сезону. У цьому літньому сезоні маємо можливість переглянути найближчий резерв молодих виконавців, визначитися з основними виконавцями і до зими підходити вже з більш якісною підготовкою та розумінням того, які ми можемо ставити перед собою завдання. У майбутньому зимовому чемпіонаті команда виступатиме під тією ж назвою КІВС «Енергія-2» – «Меркурій».

Враження від змагань чемпіонату Суперліги. Враження від змагань, у яких виступаємо на сьогоднішній день – позитивні. Хотілося б, звісно, бачити більше команд, щоб мали більш довгу турнірну дистанцію. Це стосовно формату. Стосовно матчів, то вони насправді непередбачувані. В кожному з поєдинків фаворит може зазнати поразки і навпаки. Взяти до прикладу той-таки «Nice Guys», який у крайньому турі обіграв «NG Metal», що до того не зазнавав поразок. Так само і ми, і «Штурм», і «Галицька здоба» та «UnoMas» – усі нав’язують конкуренцію.

Турнірні завдання. Попри те, що наша команда виконує завдання на перспективу, є також і конкретні турнірні цілі. Плануємо потрапити до трійки призерів. Якщо займемо місце нижче третього, то будемо це розцінювати як невдачу.

Богдан Хом’як («UnoMas»)

Про появу колективу. «UnoMas» – певна реінкарнація команди «Story», яка колись уже виступала під егідою АФЛ. Доволі символічно, що попередній колектив припинив існування після того, коли почалась епідемія Covid-19. Зараз офіційно завершено карантин і виступає новостворена команда «UnoMas». Ми усі зібралися, бо любимо спорт, любимо футзал і хочемо випробувати себе у змагальному режимі. Для мене особисто це також новий виклик. Цікаво як має виглядати менеджмент та структура футзального клубу. Також зацікавила можливість співпраці з молодими, талановитими гравцями.

Про емоції після стартових поразок. У цей чемпіонат ми увійшли не дуже добре. Втім, це якщо говорити про результати. Кожна наша гра була напружена і бойова, а інтрига тривала до останніх хвилин. Відчувалося, що очки будуть незабаром. Взагалі дивно, що ми не набрали залікових пунктів раніше, адже команда дійсно на це заслуговувала.

Про майбутнє футзального проекту «UnoMas». Незважаючи на те, що цей досвід є першим досвідом співпраці саме з цими хлопцями у складі, та все ж плануємо цей проект як довгостроковий. Не знаємо, хто гратиме у наступних сезонах, але плануємо залишатись у Суперлізі. На зимовий чемпіонат будемо готуватись ще більш ретельно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ