Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Сенат США може розглянути розширення програм військової підтримки України

Сенат США може розглянути розширення програм військової підтримки України
Сенат США може розглянути розширення програм військової підтримки України
Сенат США може розглянути розширення програм військової підтримки України
Сенат США може розглянути розширення програм військової підтримки України
1/2
Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час робочої поїздки до Вашингтона зустрілася з Сенатором США від Республіканської партії Сюзан Коллінз, - інформує прес-служба Віце-прем’єр-міністра України.

У зустрічі також взяв участь Посол України в США Валерій Чалий.

Сторони обговорили двосторонній діалог Україна-США, внутрішньополітичну ситуацію в Україні, російську агресію та можливості посилення санкційного тиску на Кремль, протиправний указ Путіна щодо ʺпаспортизаціїʺ українців, торговельно-економічні відносини обох країн, фінансову допомогу США.

Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання на підтримку Сенатом США найближчим часом додаткових законодавчих актів з метою посилення санкційного тиску на РФ через її незаконні дії щодо  України. Зокрема, йдеться про дії Росії в акваторіях Азовського і Чорного морів, а також  нещодавнє рішення Кремля про видачу російських паспортів громадянам України на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

ʺРосійські агресивні дії підривають регіональну та міжнародну безпеку, порушують міжнародне право та відповідні двосторонні угоди. Будемо вдячні за підтримку в ухваленні законодавства, що передбачає посилення санкцій проти Кремля та його соратниківʺ, – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами,  указ президента Путіна про незаконну російську ʺпаспортизаціюʺ на тимчасово окупованих територіях українського Донбасу став новим етапом гібридної агресії Росії проти України. ʺЦі дії є очевидним втручанням у внутрішні справи України. Нелегальна ʺпаспортизаціяʺ громадян України означає, що Кремль визнає свою окупацію територій Донецької та Луганської областей України. Росія знову розвінчує власну пропаганду про те, що це так званий ʺвнутрішній конфліктʺ в Україні. Сподіваюся, що міжнародне співтовариство та США, зокрема, засудять новий акт російської агресії та застосують ще жорсткіші санкції щодо Росіїʺ, – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Також вона додала, що це питання вже винесено Україною на розгляд Ради Безпеки ООН, адже Росія вкотре порушила державний суверенітет і територіальну цілісність України, навмисно підриваючи Мінські угоди.

З огляду на членство Сенатора Сюзан Коллінз у Комітеті з питань асигнувань під час зустрічі наголошено на важливості розширення програм військової підтримки України у федеральному бюджеті США 2020 року та включення до них, зокрема, посиленої допомоги для зміцнення військово-морських спроможностей України.

Сторони також порушили питання щодо необхідності здійснення міжнародним співтовариством більш рішучих кроків для звільнення екіпажів кораблів ВМС України, захоплених Росією в Керченській протоці, а також всіх інших політичних в’язнів Кремля.

Також український Віце-прем’єр-міністр та американський Сенатор обговорили подальшу взаємодію у протидії будівництву російського газопроводу ʺПівнічний потік-2ʺ.  Іванна Климпуш-Цинцадзе запросила  Сюзан Коллінз взяти участь в Українському жіночому конгресі, що відбудеться у грудні цього року в Києві.

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе провела зустріч  з конгресменом-демократом від штату Пенсильванія Сюзан Вайлд. Віце-прем’єр-міністр висловила вдячність за ухвалення Палатою представників протягом останнього часу низки важливих для України законодавчих рішень, зокрема, проекту закону ʺПро заборону Урядові США визнавати претензію РФ щодо суверенітету над Кримомʺ.

У контексті триваючої роботи щодо формування федерального бюджету США на 2020 рік Іванна Климпуш-Цинцадзе звернулася до конгресмена Сюзан Вайлд як члена Комітету із закордонних справ Палати представників із проханням про підтримку законодавчих ініціатив, спрямованих на посилення безпекової допомоги Україні, у тому числі через програми Державного департаменту. Також сторони обговорили актуальну інформацію щодо поточної ситуації в Україні, зокрема щодо російської агресії, а також важливість здійснення Конгресом додаткових кроків у посиленні санкцій проти РФ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ