Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Серед затриманих у Білорусі «вагнерівців» — дев'ятеро українців. Що про них відомо?

Офіс генерального прокурора оголосив 28 затриманим у Білорусі представникам приватної військової компанії «Вагнера» про підозру за фактом участі у терористичній організації та вчиненні злочинів на Сході України.

Росія наголосила на тому, що всі затримані росіяни, однак українська сторона наполягає — серед них є 9 українців. Розповідаємо, хто саме і що про них відомо.

«Референдум»у Слов'янську, батальйон Прилєпіна та «Беркут»

Українська сторона наразі не називає прізвища українців, наголошуючи на тому, що питання ширше — треба знайти серед них тих, хто вбивав на Донбасі. Ідентифікувати частину «вагнерівців» нам допоміг сюжет білоруського телебачення, де були опубліковані паспорти частини із затриманих. 

39-річний Максим Кошман перебуває у розшуку МВС за створення незаконного збройного формування та участь у терористичній організації з 2014 року. Він має позивний «Коршун» у складі незаконного збройного формування «Ольхон», яке входить до так званих збройних сил «ДНР» брав та продовжує брати участь в бойових діях проти підрозділів Збройних сил України на території Донецької області. Зокрема його активність фіксували 21 липня 2014 року — поблизу Горлівки Донецької області та 19 грудня 2016 року — на Світлодарській дузі поблизу Дебальцевого Донецької області.

Максим Кошман (праворуч)

Максим Кошман (праворуч). Фото: фото з соціальних мереж

Справа щодо нього з червня 2017 року слухається Слов’янським міськрайонним судом Донецької області. В ухвалі зазначено, що

Кошман у квітні 2014 вступив до формування самопроголошеної «ДНР» — «народного ополчення Донбасу» у Слов`янську Донецької області. У його складі Кошман чергував біля будівлі виконавчого комітету Слов`янської міської ради, яка на той час була захоплена представниками «ДНР». У травні та червні увійшов до складу мобільної групи, яку утворив представник «ДНР» з позивним «Бай», і всіляко допомагав бойовикам під час незаконного «референдуму» на території Слов`янська.

«Займався укріпленням та охороною зайнятих будівель та споруд, виконував функції контролю за переміщенням фізичних осіб, а також здійснював візуальне спостереження за прилягаючою місцевістю з метою протидії діяльності осіб, невдоволених діяльністю бойовиків та виконував інші розпорядження керівництва терористичної організації «ДНР», чим фактично брав участь у діяльності терористичної організації ДНР та її незаконних збройних формувань та сприяв її терористичній діяльності шляхом забезпечення її функціонування», — йдеться в ухвалі суду. 

Після звільнення Слов’янська українськими збройними силами Кошман передислокувався разом з бойовиками у Горлівку. У грудні 2019 року він отримав паспорт громадянина Російської Федерації. 

На сторінці у соцмережах «вагнерівець» постить фото з написами «воєнна розвідка РФ». Активно висвітлює свої антиукраїнські погляди та возвеличує Росію й самопроголошені республіки. Постить дописи із паплюженням українських гасел та символів, а також фото з нібито тілами українських військових.

«Спостерігаю, як черговий укрпі...г з головою окремо від тулуба залишає донецьку землю. Земля тобі скловатою, передай смачний піддупник Бендері», — йдеться у його дописі з фото біля мертвого тіла.

Фото: скріншот

23-річний Олександр Шубін на позивний «Злий». Відповідно до фото, яке нам вдалося знайти у соцмережі ВКонтакте, він раніше воював у батальйоні Суркова-Прилєпіна. Сам Захар Прилєпін у коментарі російським журналістам підтвердив, що впізнав нібито двох-трьох із затриманих, які воювали у його батальйоні. Також Шубін постив фото з луганського кафе «ALCUBA».

Олександр Шубін (крайній ліворуч), Захар Прилєпін (третій зліва)

Олександр Шубін (крайній ліворуч), Захар Прилєпін (третій зліва). Фото: фото з соціальних мереж

Олександр Шубін. Фото: фото з соціальних мереж

33-річний Геннадій Фетісов на позивний «Сова» — колишній працівник підрозділу міліції особливого призначення «Беркут». На своїй сторінці у соцмережах він має фото у формі «Беркуту» датоване 2012 роком. А в березні 2015 року отримав відзнаку за службу у «збройних силах» самопроголошеної «ДНР».

Також «Сова» мав стосунок до батальйону «Оплот». Зокрема, постив відео «Звернення Оплоту», в якому засуджують дії активістів Майдану та возвеличують діяльність правоохоронців, які нібито виконували накази для збереження порядку.

«Так, на Майдані є люди. Але це не представники народу. Це мала частина, здебільшого — безробітні, які незадоволені тим, що в когось більше, ніж у них», — йдеться у відео.  

У Фетісова є паспорт Російської Федерації, зареєстрований п’ять місяців тому. 

Геннадій Фетісов (праворуч). Фото: скріншот

Відзнака за службу у «збройних силах» самопроголошеної «ДНР»

Відзнака за службу у «збройних силах» самопроголошеної «ДНР». Фото: фото з соціальних мереж

34-річний Олег Дрига — уродженець Донецька. В соцмережах його сторінки видалені, але через архів нам вдалося побачити, що він мав фото з георгіївською стрічкою, військовій формі та зброєю.  Воював у складі незаконних воєнізованих формувань. Паспорт РФ отримав у листопаді 2019 року. 

Олег Дрига

Олег Дрига. Фото: фото з соціальних мереж

48-річний Сергій Сидоров — уродженець Одеської області. Паспорт РФ отримав у вересні 2018. Сергію Бубнову 49 років, він — уродженець Донецька. Паспорт Російської Федерації отримав у листопаді 2017-го. 34-річний Володимир Селіхов родом із Сєверодонецька, отримав російський паспорт у березні 2020 року. Також у базі мешканців України ми знайшли Павла Нижника, який народився у 1987 році у Макіївці Донецької області. Однак, наразі ми не можемо стверджувати, чи є він тією ж людиною, яку затримали. 

Фото: скріншоти із сюжету білоруських ЗМІ

Хто може бути дев’ятим українцем — зараз невідомо, оскільки інші затримані народились здебільшого у Росії. Уродженцем Східної Німеччини нібито є куратор затриманої групи — Олексій Сапронов на позивний «Моздон». До 2013 року він був водієм російського МВС, а з 2014 року — водієм у ПВК «Вагнер». Про те, що він був головним групи, свідчать зафіксовані під час затримання скріншоти повідомлень.

Олексій Сапронов. Фото: скріншот з сюжету білоруських ЗМІ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, відповідаючи на наше запитання, зазначив, що інформацію про громадянство затриманих ретельно перевіряли правоохоронці, оскільки вона могла змінюватися. 

«Ви ж розумієте, що можуть бути різні ситуації. Наприклад, хтось показав при затриманні паспорт України, хтось — Росії, але це не виключає, що в цієї людини так само може бути паспорт України. Нагадаю, що ми не визнаємо, відповідно до закону, другого громадянства і для нас вони так само будуть громадянами України», — сказав Дмитро Кулеба.

Ким є решта 19 затриманих?

Раніше ми вже писали про щонайменше 10 людей, які воювали на Донбасі у складі різних формувань, зокрема і в ПВК «Вагнер». 

За даними Служби безпеки України, Андрій Бакунович входив до складу ПВК «Вагнера», яка де-факто є бойовим підрозділом головного управління Генштабу Збройних Сил РФ. Бакунович воював на Донбасі як командир групи снайперів, особистий номер жетона – М-1001. Брав участь в операції під Дебальцевим у лютому 2015 року. Про це свідчить опублікований у 2018 році в групі «Ихтамнет_м0209» Рапорт керівника снайперського взводу, де він просив нагородити певних осіб, серед яких і Бакунович орденом РФ «За мужність». Однак Бакуновича викреслили зі списку, зазначивши, що він білорус.

За даними наших джерел у правоохоронних органах, він фігурував в закритій доповіді слідчої групи ООН щодо дотримання режиму заборони поставок озброєння і надання військової допомоги в Лівії.

Андрій Бакунович. Фото: фото з соціальних мереж

Олексій Волгін «Волга» (номер жетона М-1297) та Володимир Лі «Музикант» (номер жетона М-0727), відповідно до раніше опублікованої інформації СБУ, брали участь у придушенні демократичних протестів у Судані в складі ПВК «Вагнера». Перший санінструктор, другий — кулеметник розрахунку КОРД.

Фото: скріншот з сюжету білоруських ЗМІ

Тахір Бахтігараєв — водій управління навчальною розвідувально-штурмової роти ПВК «Вагнера», особистий номер М-0483. Має адміністративну судимість. Пройшов Сирію, а за інформацією наших джерел в СБУ — і Лівію. Його армійський жетон потрапив в об’єктив камери під час затримання.

Тахір Бахтігараєв

Тахір Бахтігараєв. Фото: фото з соціальних мереж

Армійський жетон Тахіра Бахтігараєва Фото: скріншот з сюжету білоруських ЗМІ

Сергій Павленко — водій управління 4 розвідувально-штурмової роти ПВК «Вагнера», особистий номер М-0279. 

«Ця людина почала вбивати у Сирії ще у 2013 році в складі так званого ПВК «Слов’янський корпус». Потім він був у складі перших найманців в Україні, потім була Сирія, він був у Судані. І зараз їхня мета — досягнення потрібних цілей Москви, навіть до зміни політичного режиму», — сказав нам генерал-майор запасу СБУ Ігор Гуськов, який роками займався дослідженням ПВК «Вагнера».

Сергій Павленко. Фото: фото з соціальних мереж

Сергій Маслов — номер розрахунку КОРДу 2 розвідувально-штурмового взводу навчальної розвідувально-штурмової роти ПВК «Вагнера», особистий номер М-2291. У соцмережі публікував фото з Сирії. 

Також у соцмережах у Маслова в друзях ще щонайменше двоє колег «вагенрівців» — Павло Долгополов (М-2292) та Микола Рейхенау (М-2283). Журналісти російської «Новой газеты» повідомляють, шо Маслов недовчився у прикордонному інституті, рік провів прапорщиком в прикордонних військах, ще рік — бійцем в міністерському ОМОНі «Зубр», а з 2012 року — мив машини, таксував. До «Вагнера» приєднався навесні 2016 року. 

Сергій Маслов

Сергій Маслов. Фото: фото з соціальних мереж

Денис Харитонов, позивний «Баян», М-0801. На фото, опублікованих ним у соцмережі, добре видно нагороди «Вагнера».

Денис Харитонов

Денис Харитонов. Фото: білоруське видання «Наша Ніва»

Їх декілька, а кожна нагорода дається за окрему кампанію. «Ви можете порахувати, що він пройшов на той момент щонайменше Україну, Сирію і ще одну країну», — каже Ігор Гуськов. Також Харитонов має нагороду від очільника так званого Союзу добровольців Донбасу самопроголошеної «ДНР» Олександра Бородая. 

Серед найманців «Вагнера», які воювали на території України, і Павло Самарін (М-0724). Ще один із затриманих — 35-річний Рінат Карімов. Він воював у батальйоні «Спарта», який створив ватажок бойовиків Арсен Павлов, він же «Моторола». Бойовики «Спарти» активно брали участь у боях за Донецький аеропорт аж до його знищення.  

Павло Самарін

Павло Самарін

Фото: Новая газета

Рінат Карімов

Рінат Карімов

Фото: фото з соціальних мереж

«Дуже багато тих, у кого номер починається на нуль. Це означає, що вони вступили не пізніше літа 2014 року, були завербовані російською воєнною розвідкою», — відзначив Гуськов.

Що ще варто знати про ПВК Вагнера і затриманих?

За інформацією СБУ, «ПВК Вагнера» ніколи не користувалися регулярними авіарейсами. Всі перельоти здійснювалися бортами «223-го льотного загону» Міноборони РФ або спеціальними чартерами без проходження прикордонного контролю РФ. Це задокументовано українськими спецслужбами. 

В групі «Ихтамнет_м0209» зауважили, що у кадр на відео затримання, потрапив не тільки аркуш з написами арабською, а й скретч-карта поповнення рахунку мобільного телефону суданського оператора зв'язку. На ній зображена мечеть Хатмія в місті Кассала (Судан).

  «Купити «поповняшки» суданських мобільних операторів в РФ і в Білорусі дуже складно, щоб з ними потім летіти в Судан. Це може означати тільки одне — що в Білорусі прибули не для того, щоб полетіти в умовний Судан, а навпаки — це прибули ті, хто раніше був у Судані (якраз з минулого відрядження у Волгіна і Лі завалялися в сумках папірці на арабському і суданські «поповняшки»)», — йдеться у дописі групи.

скретч-карта поповнення рахунку мобільного телефону суданського оператора зв'язку

скретч-карта поповнення рахунку мобільного телефону суданського оператора зв'язку

Фото: скріншот із відео затримання

Зараз триває підготовка запиту про екстрадицію 28 затриманих. Питання щодо їхньої видачі вирішуватимуть в Республіці Білорусь.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ