Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Сфера безготівкових платежів продовжить зростання в 2019, - ЄБА

Сфера безготівкових платежів продовжить зростання в 2019, - European Business Association.

Починаючи з 2016 року ринок безготівкових платежів показав зростання по кількості карток, кількості точок, які приймають безготівкові платежі, кількості транзакцій та обсягів платежів. Зростання за окремими показниками було на рівні 40-50% за рік. Цього року тенденція продовжиться і якщо в кінці 2018 року за оцінками експертів частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі розрахунків складала близько 12-15%, то в 2019 вона зросте ще на декілька відсотків і може скласти 17-20%.

Цьому сприяє поява на ринку нових технологій, цікавих та зручних для споживача, наприклад, Apple Pay, Google Pay тощо. Крім того, розширюється перелік точок, де можна розрахуватися у безготівковій формі – транспорт, культурно-масові заходи, ринки та магазини. Так, наприклад, в деяких містах України вже зараз можна оплатити проїзд карткою. Проводяться фестивалі, де всі розрахунки здійснюються виключно безготівково. Один з найбільших ринків України – Столичний, впроваджує можливість оплати без готівки.

«Безумовно, вже зараз хочеться платіжної революції. Щоб куди ти не поїхав була не потрібна готівка, адже всюди можна було розрахуватись карткою. А ще, щоб дані карти прив'язують до відбитку пальця власника. Проте є умови і темпи розвитку ринку. Але цілком можливо, що вже за кілька років в магазинах не потрібно буде чекати решту і навіть вводити пароль від карти», - наголосив Євгеній Веремійченко, координатор Комітету з електронних платежів Європейської Бізнес Асоціації.

Однак, вже в 2019 року бізнес очікує на кілька нових послуг.

По-перше, видачу готівки через POS термінал на касі торгової точки. Даний сервіс може суттєво вирішити проблему недостатнього розвитку банківської інфраструктури та забезпечити споживачам доступ до коштів на рахунках там, де відсутні банківські відділення. Законодавче підґрунтя для запуску такої послуги вже сформовано. Наразі, учасники ринку проводять фінальні налаштування та готуються до того, щоб почати надавати послугу вже найближчим часом.

По-друге, здійснення валютнообмінних операцій у безготівковій формі через інтернет банкінг. Сервіс буде доступний вже в лютому. Передумови для його старту сформувало прийняття минулого року Закону «Про валюту та валютні цінності». З впровадженням даної послуги стане можливим здійснювати операції з обміну валюти у сумі до 150 000 грн через дистанційні канали обслуговування. Непотрібно буде надавати додаткові документи чи звертатись до відділення банку. Достатньо мати рахунки в національній та іноземній валютах та бути користувачем онлайн банкінгу, в тому числі його мобільної версії.  

По-третє, можливість оформлення моментальної розстрочки на купівлю товару при оплаті картою. Над запуском даного сервісу станом на зараз триває активна робота.

І по-четверте, поширення платежів з використанням QR кодів. «Безумовно, це не новий сервіс. І минулого року окремі підприємці його використовували. Очікуємо, що цього року він стане масовим. Дана можливість буде особливо цікавою для невеликого бізнесу, для якого нерідко використання класичного POSтерміналу є достатньо дорогим», - прокоментував Євгеній Веремійченко.

В той же час, цього року варто звернути увагу на переведення виплат заробітної плати і соціальних виплат у безготівкові канали. Ініціатива вже давно передбачена проектом НБУ Cashless economy. Однак до цього часу залишається нереалізованою. Її імплементація сприяла б значному росту кількості власників платіжних карток та популярності безготівкових розрахунків, а також детінізації у сфері виплат заробітної плати. Крім того, такий підхід забезпечить можливість ширшого та зручнішого доступу населення до сучасних фінансових послуг, а роботодавцям надасть можливість спростити та оптимізувати процеси виплати заробітної плати.

Також, один із актуальних напрямків - розвиток інфраструктури для прийому безготівкових платежів. Адже, не дивлячись на позитивну динаміку, кількість POS терміналів в Україні залишається недостатньою. А саме, в середньому складає 6,3 тис. штук на 1 млн населення. При цьому середнє значення цього показника в Європі – 26,4 тис.

Частково вирішити проблему може остаточне затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за товари/послуги. Йдеться про проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)”. Він має встановити поетапність переходу бізнесу на безготівкові платежі (який бізнес в першу чергу, який потім), чіткі критерії та вимоги. Також, розширити перелік можливих способів прийому платежів, адже зараз передбачено розрахунок виключно через POS термінал.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ