Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Що дасть Україні зростання світових цін на нафту

Що дасть Україні зростання світових цін на нафту, - НВ.

Економісти і фінансові аналітики очікують поліпшення торгового балансу України і більш стрімкого розвитку економіки.

Сьогодні одразу дві установи підвищили світовий прогноз цін на нафту на поточний рік.

У Міжнародному валютному фонді спрогнозували зростання на $4, до $55,23 за барель.Тоді як аналітики Citigroup пророкують підвищення поточної позначки бареля Brent до $65 в четвертому кварталі 2017 року, що приблизно на $10 вище за нинішній рівень цін.

Це позитивна новина для країн-експортерів, у тому числі і для України. Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, очікує, що динаміка експортної групи, яка є в України, включно з металом, хімію і зерном, ітиме по висхідній. "Якщо йде збільшення цін на товарних ринках, а тим більше по такому чутливому товару як нафта, то підтягуються інші ціни", - підкреслює Устенко.

За словами Дениса Сакви, старшого аналітика інвесткомпанії Dragon Capital, нафта є важливим компонентом витрат і в агросекторі та в секторі ЗРС. Тому вищі ціни на нафту будуть "тиснути" на виробничі витрати, забезпечуючи підтримку цінам у цих сегментах.

Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital, зазначає, що за останній рік ціни на нафту й основні продукти українського експорту зростали разом, що дозволило Україні поліпшити торгівельний баланс. Так, український товарний експорт виріс у січні-лютому цього року на 33%, до $6,3 млрд, в першу чергу через зростання цін на сталь (близько 55% рік у рік). При цьому, торговий дефіцит України скоротився майже вдвічі, попри зростання енергетичного імпорту на 50% через зростання цін на нафту на 80%.

У цьому році очікується зростання ВВП України на рівні 2%, і зміна світової кон'юнктури має розвіяти сумніви навіть у найбільш скептично налаштованих економістів. Устенко нагадує, що аналогічна ситуація з цінами на нафту у світі була в кінці минулого року. Саме завдяки такій зміні цін на світових ринках, українська економіка зросла не на 1,5% за підсумками 2016 року, а на 2,3%.

НВ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ