Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Що робити з підозрілими предметами, - рекомендації надзвичайників

Останнім часом почастішали випадки виявлення предметів на сходових площадках, біля дверей квартир, в установах, у громадському транспорті та місцях скупчення людей, які можуть виявитися вибуховими пристроями. Повідомили в департаменті цивільного захисту Львівської ОДА.

Слід пам’ятати, що для камуфляжу вибухових пристроїв можуть бути використані звичайні побутові предмети: портфелі, валізи, сумки, пакунки, пакети, згортки, мішки, ящики, коробки, іграшки тощо, зовнішній вигляд яких може приховувати їх справжнє призначення.

Ознаками підозрілих предметів, які можуть виявитися вибуховими пристроями, можуть бути: наявність дротів, малої антени, скотчу, підозрілих звуків (цокання годинника, клацання), джерел електричного живлення (батарейок, акумуляторів) або розтяжки з дроту (шпагату, мотузки), незвичне розміщення предмету, а також не властивий специфічний запах.

Батьки та дорослі є відповідальними за життя та здоров’я дітей, тому необхідно роз’яснювати їм, що будь-який підозрілий предмет, знайдений на вулиці (в під’їзді), може становити реальну небезпеку для їх життя та здоров’я.

При виявлені підозрілого предмету у під’їзді будинку:

- не залишати без уваги річ, яка не повинна перебувати у під’їзді;

- опитати сусідів, щоб виявити власника або особу, яка цю річ залишила;

- у разі якщо власник не виявлений, негайно повідомити про знахідку чергові служби МВСУ, СБУ, ДСНСУ та місцевого підрозділу з питань цивільного захисту.

При виявленні підозрілого предмету у громадському транспорті:

- не залишати без уваги забуту або бездоглядну річ;

- звернути увагу людей, що знаходяться поруч, на річ та опитати їх, намагаючись встановити власника, або особу, яка могла цю річ залишити;

- у разі якщо власник не встановлений, негайно повідомити про знахідку водія (машиніста) транспортного засобу.

При виявленні будь-де (у тому числі на об’єктах) підозрілого предмету необхідно: не вчиняти ніяких дій: не чіпати, не відкривати та не переміщувати його; зафіксувати час його виявлення; не використовувати мобільні телефони та засоби радіозв’язку; обов’язково дочекатися прибуття оперативно-слідчої групи, фахівців МВСУ і ДСНСУ та вказати місце знаходження підозрілого предмету; домогтися щоб люди відійшли на безпечну відстань від знахідки.

При виявленні підозрілого предмету (знахідки), який може виявитися вибуховим пристроєм або боєприпасів, безпечними відстанями, виходячи з практики підриву на полігонах вибухових пристроїв і боєприпасів, слід вважати наступні рекомендовані зони евакуації та оточення:

Підозрілий предмет (знахідка):

вибуховий пристрій або боєприпаси

Зона евакуації та

оточення

Граната РГД-5

Не менше 50 метрів

Граната Ф-1

Не менше 300 метрів

Тротилова шашка вагою 200 грамів

50 метрів

Тротилова шашка вагою 400 грамів

75 метрів

Пивна банка місткістю 0,33 літри

60 метрів

Міна МОН-50

75 метрів

Валіза (кейс)

230 метрів

Дорожня валіза

350 метрів

Автомобіль типу «Жигулі»

500 метрів

Автомобіль типу «Волга»

600 метрів

Мікроавтобус

900 метрів

Вантажна автомашина (фургон)

1250 метрів

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ