Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Що таке споживчий кредит і нащо він потрібний?

Банк позичає гроші фізичним особам та юридичним компаніям. Кредит для першої категорії людей називається споживчим. Це сума грошей, яку тимчасово дає банк під проценти для покупки товарів чи іншої мети. Зазвичай споживчий кредит беруть, щоб не чекати накопичення грошей, а зробити покупку швидко та прямо зараз.

3 ознаки, за якими розділяють кредити

Всі кредити можна розділити на три різні категорії за ознаками:

  1. За метою. Вони є цільовими та нецільовими, у першому випадку ви обов’язково маєте відзвітуватися перед банком, у другому — кредитора ця інформація не цікавить.
  2. За забезпеченням. Деякі кредити вимагають від вас гарантій — це може бути заклад майна, оформлення поручителя чи оформлення страхування.
  3. За термінами. Розділяють позики на короткострокові та довгострокові, за перші борг ви повертаєте протягом року.

В IdeaBank зазвичай надають споживчі кредити готівкою або онлайн на карту. На великі суми (до 172 тис. грн) можна розраховувати за наявності страхування життя.

Навіщо брати кредит?

Позику варто брати, коли ви хочете щось купити тут і зараз. Найпоширенішими причинами для отримання споживчого кредиту є:

  • ремонт або покращення умов життя — покупка генератора, встановлення бойлера, нові меблі;
  • зміна професії — зазвичай курси або навчання в університеті потребує вкладень;
  • покращення здоров’я — операції для покращення зору або лікування у трихолога тощо.

Також споживчий кредит можуть використовувати як рефінансування, тобто погашення іншого кредиту задля отримання кращих умов.

Як оформити кредит: інструкція

Для оформлення кредиту зазвичай не потрібно багато документів. Наприклад, IdeaBank просить у своїх клієнтів тільки паспортні дані та ідентифікаційний код. Якщо сума позики велика, то додатково просять вказати вид діяльності та оформити добровільне страхування життя.

Невеликий алгоритм, як обрати споживчий кредит і задовольнитися його умовами:

  1. Оцініть ваші можливості — орієнтуйтеся на власні джерела доходу, їх стабільність та вирішіть, яку суму щомісяця ви зможете виділяти без шкоди своєму бюджету.
  2. Дізнайтесь остаточну суму кредиту — перевіряйте, що входить до загальної суми, як вона розраховується і яка схема його погашення.
  3. Порівняйте умови у різних кредитах — оцінюйте відсоткову ставку, можливість дострокового погашення, можливість перерахунку чи зміни графіка.

Обов’язково вивчіть договір. Важлива інформація про штрафні санкції, пеню, обробку ваших персональних даних тощо. Це дозволить вам знати нюанси й не допускати форс-мажорних ситуацій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ