Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Щоб земля стала товаром, необхідно як мінімум рік – Іван Стефанишин

Навіть якщо народні депутати і подолають вето, накладене Президентом на мораторій на продаж землі, для того, щоб зробити землю товаром, необхідно буде досить багато часу – як мінімум рік. Так вважає заступник голови ЛОДА Іван Стефанишин.
«Зараз ми бачимо протистояння принципових позицій Президента та народних депутатів щодо питання, чи може бути земля товаром. Але далі цього протистояння поки що нічого не відбувається. Навіть якщо депутати і не подолають президентське вето, для того, щоб земля стала товаром, потрібно вносити велику кількість змін до різного законодавства, а це доволі довгий процес. Зараз, я вважаю, земельне питання форсували, але вирішити його повністю, думаю, раніше аніж за рік часу не вдасться. Коли воно буде вирішене, тоді вже й можна говорити, як це позначиться на галузі сільського господарства, а поки що щось говорити зарано», – сказав у коментарі «Гал-info»Іван Стефанишин.
Нагадаємо, 19 грудня Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сількогосподарського призначення. Проте минулого тижня Президент наклав вето на закон. Згідно з чинним Земельним кодексом, продаж земель сільгосппризначення в Україні дозволено з 1 січня 2007 року. Закон про пролонгацію заборони ставить термін зняття мораторію в залежність від ухвалення законів про особливості перетворення земель, які знаходяться у державній і комунальній власності, земель сільськогосподарського виробництва, внесення змін до закону про Державний земельний кадастр, про іпотеку і про оренду земель, затвердження довгострокових нормативно-правових актів щодо методики оцінки земель сільгосппризначення. Якщо цей пакет нормативних актів не буде прийнято, термін дії заборони автоматично продовжується. Своєю чергою, супротивники мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення стверджують, що це призведе до падіння цін на землю в Україні і подальшого зубожіння сільгоспвиробників.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ