Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Щойно жертва перераховувала гроші, від неї зажадали ще більше

Торік групу шахраїв, яка діяла по всій Україні, затримали співробітники ГУНП в Тернопільській області спільно з Департаментом кримінальної поліції. На даний час досудове розслідування кримінального провадження завершено. На лаві підсудних - 12 учасників злочинної групи, в тому числі її організатор. Повідомив відділ комунікації поліції Тернопільської області.

Нагадаємо, клубок шахрайської схеми почав розплутуватися тоді, коли до тернопільських поліцейських звернулася пенсіонерка зі Збаразького району. Старенька повідомила, що невідомі особи шахрайським способом заволоділи її коштами, й розповіла, як втрапила на гачок зловмисників. До неї зателефонували незнайомці й повідомили, що ліки, які вона раніше придбала, виявилися неякісними, відтак держава відшкодує їх вартість. Далі надійшло ще декілька дзвінків начебто з різних державних установ. «Благодійники» дали зрозуміти – щоб отримати фінансове відшкодування, доведеться сплатити певні збори і видатки. Щойно жертва перераховувала потрібну суму, від неї стали вимагати нову, значно більшу за розміром. Так псевдопрацівники соцзахисту зажадали, аби жінка сплатила державне мито, фінінспектори – кошти за аудит, інкасатори – оплату за доставку. Загалом старенька перерахувала на вказані рахунки близько тридцяти тисяч гривень.

Пенсіонерка виявилася досить уважною й записала всі номери телефонів, з яких до неї телефонували шахраї, та рахунки, на які надсилала кошти. На підставі її звернення було відкрито кримінальне провадження за фактом шахрайства й розпочато слідчі дії.

- На даний час відомі 12  учасників групи, -  розповів старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управління ГУНП в Тернопільській області  Юрій  Барабан. –34-річний організатор та троє співорганізаторів – мешканці Києва. Решта підозрюваних  - це виконавці, які обдзвонювали громадян та організовували зняття коштів, - жителі різних регіонів країни. Ми задокументували 50 епізодів їхньої злочинної діяльності.

Шахраям інкриміновано частину 4 статті 190 ККУ -  шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою. Усім учасникам угрупування  було обрано міру запобіжного заходу у вигляді арешту. Суд надав фігурантам  право внесення застави, яким вони скористалися, сплативши загалом понад два мільйони гривень. Також поліцейські наклали арешт на майно підозрюваних на загальну суму майже три мільйони гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ