Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

"Шкільне перемир'я" на Донбасі зірване, - Хуг

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявляє, що режим припинення вогню на Донбасі не дотримується. Про це він заявив на брифінгу у п'ятницю, 1 вересня, повідомив кореспондент Укрінформу.

"Поновлення зобов'язань щодо дотримання режиму припинення вогню було обнадійливим політичним знаком, зробленим усіма підписантами Мінських домовленостей. Водночас необхідно щось більше, ніж слова, необхідні дії. Була натиснута кнопка "пауза", а не "стоп", - сказав Хуг.

За його словами, певний час дійсно спостерігалось припинення вогню, однак вже з неділі, 27 серпня, відновилось порушення "тиші". "Усього в неділю зафіксовано 151 порушення, у понеділок 173, у вівторок 431, у середу 186, пауза добігла кінця", - сказав Хуг.

Зараз сторони практично повернулись до звичного режиму, заявив він.

За його словами, не відбувається і розведення сил та важкої зброї. Зокрема, відстань між силами у Станиці Луганській становить всього 200 метрів, сказав Хуг. "Цього тижня СММ ОБСЄ виявила важке озброєння, розміщене з порушенням погоджених ліній відведення, - 47 разів на підконтрольних і 65 разів на непідконтрольних Києву територіях", - сказав він.

Крім того, за словами Хуга, пересування спостерігачів СММ залишається обмеженим через те, що сторони не розмінували ділянки.

Як повідомляв Укрінформ, Тристороння контактна група на засіданні 23 вересня погодила перемир'я на Донбасі з 25 серпня у зв'язку з наближенням початку навчального року.

Однак бойовики не дотримуються режиму "тиші", продовжуючи обстріли на Донбасі, в тому числі з важкого озброєння.

31 серпня відбулася ініційована Україною відеоконференція ТКГ через порушення бойовиками "шкільного перемир'я". Українська сторона закликала зробити все для того, щоб 1 вересня режим припинення вогню був максимально дотриманий, порушення режиму "тиші" з боку ОРДЛО - розслідувані місією ОБСЄ, а винні - виявлені й покарані.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ