Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Шмигаль: Відновити українську економіку й інфраструктуру потрібно за рахунок агресора

Мир неможливий без справедливості. Справедливість неможлива без відповідальності тих, хто здійснив цю агресію. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час конференції «Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Правосуддя, яке має бути здійснене», що відбулася 21 серпня в Києві, - інформує Урядовий портал.
Фото: Урядовий портал

«З перших днів повномасштабної війни ми говоримо про відплату та справедливість як частину нашої перемоги. Саме тому справедливість — один із ключових пунктів формули миру Президента Володимира Зеленського», — зазначив очільник Уряду.

Як повідомив Прем’єр-міністр, з лютого 2022 року зафіксовано понад 136 тисяч злочинів, які скоїла росія. За цей час загинуло близько 11 тисяч цивільних людей, з яких понад 500 — діти. Ще як мінімум 20 тисяч дітей окупанти вкрали та насильно вивезли до росії. Крім того, росія знищила в Україні понад 116 тисяч об'єктів цивільної інфраструктури.

«Разом ми повинні створити юридичний механізм справедливості та відповідальності, який би охопив усіх злочинців. Тих, хто давав накази й тих, хто їх виконував. Насамперед нам потрібен Спеціальний міжнародний трибунал, який судитиме за злочин агресії вище політичне керівництво росії. Сьогодні ми ще обговорюємо моделі створення трибуналу. Але вже ніхто не сумнівається в тому, що він запрацює», — підкреслив Денис Шмигаль.

Глава Уряду додав, що до основної групи із заснування трибуналу вже входять 38 країн. 2 липня в Гаазі відкрився Interim Prosecutor's Office, який безпосередньо збирає факти для судового процесу щодо злочину агресії.

«Ще одна важлива й ключова для України позиція – росія має заплатити. Заплатити за всі збитки та втрати, які завдала нашому народу. Заплатити за відновлення нашої держави. Ми запропонували світу концепцію Міжнародного компенсаційного механізму. Він має складатися з реєстру збитків, компенсаційної комісії та компенсаційного фонду», — відзначив Денис Шмигаль.

Перший елемент, за його словами, вже створений на підставі резолюції Генасамблеї ООН. До формування міжнародного реєстру збитків приєдналися 42 країни та Євросоюз.

Прем’єр-міністр наголосив, що гроші на компенсації необхідно брати з російських заморожених і конфіскованих активів. Для України важливо, щоб партнери якнайшвидше передбачили у своєму законодавстві інструменти для передачі цих коштів: «Відновити українську економіку та українську інфраструктуру безумовно потрібно за рахунок агресора».

Денис Шмигаль відзначив, що спільними зусиллями потрібно створити прецедент судового покарання винних та прецедент сплати коштів на відновлення: «Світ стане безпечнішим, якщо ми зробимо правильні висновки з російської агресії».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ