Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Сім років тому російські терористи окупували Донецьк

У захопленій Донецькій обласній раді 7 квітня 2014 року російські терористи проголосили створення Донецької народної республіки. Почали підготовку до "референдуму" про незалежність республіки.

За день до цього близько 2 тис. проросійських мітингувальників зібралися на пл. Леніна у Донецьку, про це пише gazeta.ua.

Після закінчення мітингу захопили Донецьку ОДА. Після захоплення вивісили прапори Росії та ДНР, оприлюднили резолюцію. Вимагали негайно скликати позачергову сесію Донецької обласної ради й прийняти рішення про референдум щодо входження до складу Росії.

Бойовики поставили барикади по всьому периметру. Намагалися копіювати учасників Революції Гідності: наносили автомобільних шин та приготували "коктейлі Молотова", розібрали тротуарну плитку. У приміщення ОДА можна було зайти безперешкодно.

"Парламент" із бойовиків і випадкових донеччан ухвалив рішення про входження новоствореної республіки до складу Росії.

Проросійські активісти з трибуни звернулися до президента Росії Володимиру Путіна з проханням ввести миротворчий контингент Російської Федерації. Говорили про репресії, утиски та залякування з боку нової влади, яка прийшла на зміну Віктору Януковичу

У прокуратурі проти бойовиків почали розслідування. Їх дії назвали масовими заворушеннями, мета яких - захопити державну владу й насильно змінити конституційний устрій. Виконуючий обов'язки Президента України Олександр Турчинов терміново записав звернення: "Проти тих, хто взяв у руки зброю, будуть проводитися антитерористичні заходи", - сказав він.

ДНР досі залишається невизнаною усіма державами світу, окрім Південної Осетії та самопроголошеної Луганської народної республіки. Російська Федерація на офіційному рівні не визнала "республіку".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ