Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Скорботний Ісус з каплиці Боїмів невдовзі повернеться до Львова

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/3
Про це повідомила радниця міського голови Львова Лілія Онищенко. Зараз скульптура Скорботного Ісуса вже відреставрована та представлена на виставці «Те, чого не видно» у Варшаві, в галереї «Вікно в культуру» Міністерства культури та національної спадщини Польщі

«Все почалося з ініціативи львівського фотохудожника Сергія Смірнова та керівництва Університету банківської справи Тамари Смовженко й Ірини Жеребило. Саме вони, а також студенти і випускники університету ініціювали та провели благодійний аукціон для порятунку Скорботного з каплиці Боїмів. Це був добрий старт, фігуру демонтували з куполу до майстерні, але почалася війна. З дозволу Міністерства культури України скульптура помандрувала до Варшавської майстерні. Інститут Полоніка та ZKR завершили дослідження, фахову реставрацію та аранжацію виставки, яка триватиме місяць у Варшаві, в галереї на Краківському передмісті.

Безмежна вдячність студентам та керівництву Університету банківської справи – без вас нам би не вистачило сміливості; Інституту Polonika – за залучення науковців, дослідників та реставраторів, яким теж дякуємо за фаховість; дякуємо фірмі ZKR, Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького та всім, хто підтримав добрим словом», – зазначила Лілія Онищенко.

Нагадаємо, фігура Ісуса Христа на куполі каплиці Боїмів встановлена приблизно у 1597-1605 роках. До її створення долучився вроцлавський будівничий Андрій Бемер – видатний скульптор Центрально-Східної Європи. Пам’ятка є унікальною і має велику архітектурну та мистецьку цінність. У камені під двометровою скульптурою Христа викарбувані слова: «Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим ніж моє».

У 2021 році вапнякову скульптуру Скорботного Христа вагою 280 кілограмів, віком понад 400 років, вперше в історії демонтували з купола каплиці Боїмів у Львові через активний процес руйнування.

У 2022 році, коли почалася війна, завдяки співпраці Інституту «Полоніка», Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького та реставраційних служб Львова її перевезли до Польщі, де дослідили і реставрували. Команду реставраторів очолив Павел Єнджейчик, а в проєкті брали участь понад 20 спеціалістів.

З 24 жовтня 2023 року результати їхньої роботи можна побачити в галереї «Вікно в культуру» на виставці «Те, чого не видно» у Варшаві. Виставка у Польщі триватиме до 25 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ