Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Скульптор памятника Франкові на Личакові – старшина Армії УНР
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Скульптор пам’ятника Франкові на Личакові – старшина Армії УНР

Напевно всі хоч раз були на Личаківському цвинтарі та бачили пам'ятник на могилі Івана Франка (1856-1916). Так ось, цей пам'ятник був споруджений на Личаківському кладовищі у 1933 р., через 18 років після смерті Франка

Автором пам'ятника був відомий український скульптор Сергій Литвиненко (1895-1964). Литвиненко – хорунжий Армії УНР. Походить з Лубен, за іншими даними – з Пирятина на Полтавщині. У лавах українського війська бився у 1919-1920 рр. У листопаді 1920 р., разом з українським військом відступив за Збруч, був інтернований у таборах Ланцут та Вадовіце (Польща).

Сергій Литвиненко

До речі, у с. Устя Снятинського району Івано-Франківської області у приміщенні місцевої школи зберігається погруддя Т. Шевченка, авторства Литвиненка. Цей пам'ятник був відкритий в селі 23 вересня 1934 р. У 1992 р. погруддя замінили на нове, авторства харківської скульпторки Наталії Дерегус, а роботу Литвиненка перенесли до школи.

Сергій Литвиненко похований на цвинтарі при церкві Святого Андрія Первозванного у Савт-Бавнд-Брук, Нью-Джерсі, США. У 1993 р. у Львові на честь Сергія Литвиненка назвали вулицю. На рідній Полтавщині скульптор-вояк лишається не вшанованим.

Павло Подобєд, керівник Благодійного фонду “Героїка” (м. Київ)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ