Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

“Відомий і невідомий Франко”: дискусія у Львові

5 вересня у ресторані карпатської кухні “Бойківська гостина” відбулася розмова Тараса Антошевського з Ігорем Медведем “Відомий і невідомий Франко”.
Фото: Еліна Гоян, Гал-інфо

З нагоди дня народження Івана Франка Релігійно-інформаційна служба України разом з Музеєм Франка у Львові та ресторацією “Бойківська гостина” організували зустріч, на якій обговорили приховані факти про поета, про які не знає суспільство.

Заступник директора з наукової роботи Дому Франка Ігор Медвідь поділився, чому неправильно називати Івана Франка Каменярем.

“Називати поета Каменярем є шаблонним стереотипом людей радянських часів. Вірш “Каменярі” вирвали з контексту і зробили з нього приклад соціялістичної пропаганди, хоч у вірші не йшлося про ідею соціалізму, радше, про ідею прогресу і людей, які кладуть своє життя: прорубують ту скалу, через яку пройде залізниця. Франко вжив цю метафору на означення тих людей, які будуть рухати освітній та культурний прогрес. Вони спричинять зміни, але багатьох імен, ми не будемо пам’ятати”, - розповів Ігор Медвідь. 

Голова громадської організації "Бойківщина", директор ресторану "Бойківська гостина" Андрій Німець додав, що кожна зустріч, яка відбувається, присвячена людям, які дотичні до Бойківщини, або ж видають книги про бойків. 

“Зустрічі проходять різного формату і в різних місцях. Всі заходи, які ми організовуємо, націлені на одне – об'єднання, тому що війна і люди постійно в стресі, а коли ми говоримо про те, як раніше жили люди, то ми на деякий час відволікаємось”, - поділився Андрій Німець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ