Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Словаччина передала архівні документи про життя українців у 1930-х років
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Словаччина передала архівні документи про життя українців у 1930-х років

Державна архівна служба України отримала від Словацького національного архіву копії архівних документів.
Дослідники отримали дані про життя українців у Чехословаччині. Фото: pexels.com

Вони стосуються історії Закарпаття та українського руху на території Словаччини. Матеріали надали зі збірок "Крайовий уряд у Братиславі", "Поліцейський директорат у Братиславі" та інших, повідомляє gazeta.ua з посиланням на ДАСУ.

Документи й листівки дають нові уявлення про соціально-економічний стан у Чехословаччині 1930-х років. Передусім на Закарпатті, у Пряшівщині й у Подєбрадах.

Словацький національний архів дозволив використовувати документи у відзначенні 30-ї річниці незалежності України й інших інформаційних заходах. Їх зроблять доступними для людей.

"Це перший крок у відновленні переговорного процесу між українською та словацькою сторонами в напрямі налагодження двостороннього міжвідомчого співробітництва в галузі архівної справи, підписання Меморандуму про співробітництво й реалізації спільних проєктів", - ідеться в повідомленні.

Україна розсекретила майже всі радянські документи. 1991 року засекречені архіви становили 50% від загальної кількості. 2010-го ступінь засекреченості Національного архівного фонду залишався менш як 1%. Досі в українських архівах є документи комуністичної доби під грифом "секретно". Документи часів СРСР позначені як державна таємниця України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ