Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Сьогодні - День святого апостола Андрія Первозванного

Цьогоріч свято Андрія святкують 30 листопада за новим календарем. Як здавна повелося в Україні, дівчата в цей день ворожили на майбутню долю, а хлопці гуляли, жартували та веселились.
Святий апостол Андрій Первозванний. Фото: УНІАН

Вечорниці на Андрія є однією з найпопулярніших традицій на Заході України. Цього дня хлопці мають робити збитки. До прикладу перевертають воза або витягують його на дах, знімають ворота. А дівчата перед святом ввечері ворожать на кохання, кажуть, що вночі уві сні можна побачити свою долю. 

“Достеменно невідомо, коли точно виникли традиції на вечорниці. Загалом все, що пов'язане з ворожінням пов'язане з тим, що люди в ті часи не мали інших способів пізнати світ”- розповіла кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця відділу етнології сучасності Інституту народознавства Леся Горошко.

За її словами винесення хвірток чи воріт до прикладу були поширені в різних місцевостях України та були символом того, що відкривається дорога, щоб посватати дівчину. Саме тому хлопці переважно робили збитки в тій оселі де жила не одружена дівчина.

Зрідка згадується про те, що хлопці теж ворожили на вечорниці. Проте, оскільки хлопці приходили до дівчат свататись, відповідно в них не було такої потреби. 

За словами Лесі Горошко вечорниці явище широке та починалися восени, проте це залежить від регіону України. На свято Андрія були цілком молодіжні зібрання та ворожили звечора. Загалом існує півтора десятка груп ворожінь.

До прикладу ворожіння пов'язані з витягуванням жереба, ламанням гілки вишні чи всілякі розкладання під мисками, горщиками різних предметів. Переважно умовні знаки не є схожими в різних місцевостях України. Наприклад, хустка умовно може читатись як символ того, що дівчина вийде заміж та як символ того, що вона стане покриткою, все залежить від локальної традиції. 

Також, кажуть, що якщо погода на свято Андрія буде ясною, то врожай на наступний рік буде багатим, а якщо до цього часу ще ні разу не випав сніг, то зима залишиться теплою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ